U trendu

Nove tenzije Tajpeja i Pekinga oko Tajvanskog moreuza

PEKING/TAJPEJ – Tajvanski moreuz je međunarodni plovni put i Vlada u Tajpeju podržava američke ratne brodove koji prolaze njime, saopštilo je u utorak ministarstvo spoljnih poslova Tajvana odbijajući tvrdnje Kine da ima suverenitet nad strateškim prolazom.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine je u ponedeljak saopštilo da ta zemlja „ima suverenitet i jurisdikciju nad Tajvanskim moreuzom“.

„Lažna je tvrdnja kada određene zemlje Tajvanski moreuz nazivaju ‘međunarodnim vodama’ kako bi pronašle izgovor za manipulaciju pitanjima vezanim za Tajvan i ugrožavanje suvereniteta i bezbednosti Kine,“ rekao je Vang Venbin, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova, navodi Rojters.
Tajvanski moreuz je bio čest izvor vojnih tenzija, a poslednjih godina američki ratni brodovi i drugih NATO saveznika, poput Britanije i Kanade, plovili su kroz moreuz, izazivajući nezadovljstvo u Pekingu, navodi britanska agencija.

„Razumemo i podržavamo doprinos američkih misija za slobodu plovidbe i unapređenju regionalnog mira i stabilnosti,“ saopštila je danas portparolka Ministarstva inostranih poslova Tajvana.

Tajpej poručuje da Peking nema pravo da govori u njegovo ime niti da polaže pravo suvereniteta, kao i da samo narod Tajvana može da odlučuje o svojoj budućnosti, a Kina se nikada nije odrekla upotrebe sile da ostrvo stavi pod svoju kontrolu koje gleda kao na deo svoje suverene teritorije, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar