U trendu

Novi ambasador Kine u SAD vidi potencijal za bolje odnose

VAŠINGTON – Novi kineski ambasador u Vašingtonu, Ćin Gang, na početku mandata poželeo je SAD pobedu u borbi protiv kovid-19 i poručio da postoji veliki potencijal za razvijanje odnosa dve zemlje.

Novi ambasador stupa na dužnost nekoliko dana nakon razgovora na visokom nivou u južnom kineskom gradu Tianđinu, između zamenice američkog državnog sekretara Vendi Šerman i visokih kineskih diplomata, koji su završili tako što su obe strane poručile da oni drugi moraju učiniti ustupke kako bi se veze dve zemlje poboljšale.

Ćin (55), zamenik ministra inostranih poslova, čiji nedavni portfelji uključuju evropske poslove i protokol, zamenjuje najdužeg kineskog ambasadora u SAD, Sui Tjankaia (68), koji je prošlog meseca najavio odlazak posle osam godina službovanja u Vašingtonu.

„Čvrsto verujem da vrata kinesko-američkih odnosa, koja su već otvorena, ne mogu i ne smeju biti zatvarana. Odnos Kine i SAD došao je do nove kritične tačke, i trenutno se suočavamo ne samo sa mnogim poteškoćama i izazovima, već i sa velikim mogućnostima i potencijalom“, poručio je Ćin novinarima u njegovoj rezidenciji u glavnom gradu SAD nakon dolaska sa aerodroma, prenosi Rojters.

On je rekao je odnosi dve zemlje idu napred uprkos preokretima i dodao da se američka ekonomija poboljšava pod rukovodstvom predsednika Džozefa Bajdena.

„Želim zemlji što pre pobedu u borbi protiv pandemije“, naglasio je kineski diplomata.

Odnosi između Pekinga i Vašingtona naglo su se pogoršali pod bivšim predsednikom Donaldom Trampom, a Bajden je nastavio pritisak na Kinu, pojačavajući sankcije kineskim zvaničnicima, uz obećanje da ta država neće zameniti SAD na poziciji svetskog globalnog lidera.

Mesto američkog ambasadora u Kini je upražnjeno od oktobra, kada je republikanac Teri Branstad odstupio kako bi pomogao u Trampovoj kampanji za ponovni izbor, a Bajden tek treba da imenuje njegovu zamenu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.