Novi bilans: Najmanje četvoro mrtvo u seriji eksplozija u Kabulu

Najmanje četvoro ljudi, uključujući dva policajca, poginulo je jutros u seriji eksplozija koje su pogodile glavni grad Avganistana, Kabul, javili su zvaničnici.

Četvoro je poginulo kada je magnetna bomba pričvršćena za policijsko vozilo eksplodirala u zapadnom delu Kabula, rekao je portparol policije Ferdavs Faramarz. Prethodno je on rekao da je dvoje poginulo, a dvoje ranjeno.

Još dva policajca ranjena su kada je bomba prikačena na njihovo vozilo ekspolidrala ranije danas u južnom Kabulu, dodao je Faramarz.

Treća magnetna bomba eksplodirala je u istočnom Kabulu ali nije bilo povredjenih, rekao je on.

Ima izveštaja o najmanje još dve eksplozije drugde u gradu ali policija za sada nema detalje o njima.

U odvojenom izveštaju iz severne provincije Balk, kaže se da je poginuo je visoki vojni oficir kada je njegovo vozilo naletelo na bombu pored puta, saopštio je Arif Ikbali, šef policije okruga Šolgara. On je rekao da je Mohamad Tarek, komandant garnizona vojne brigade u Balku koji je ubijen bio i meta napada.

Najnoviji napadi dogodili su se u trenutku kada talibani i avganistanska vlada razgovaraju u Kataru u pokušaju da postignu mirovni sporazum koji bi mogao da okonča više decenija rata. Niko za sada nije preuzeo odgovornost za napade u Kabulu.

Grupa Islamska država preuzela je odgovornost za više napada u glavnom gradu Avganistana poslednjih meseci, uključujući obrazovne institucije u kojima je ubijeno 50 ljudi, većinom studenata.

Pregovori u Dohi prekinuti su do početka januara i i ima indicija da bi mogli da budu odloženi i posle tog roka.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.