U trendu

Novi francuski napadi na uporište ekstremista u Siriji

Francuski avioni noćas su ponovo bombardovali uporište Islamske države u Raki na severu Sirije i uništili jedan komandni centar i jedan centar za obuku, saopštilo je danas francusko Ministarstvo odbrane.

„Francuska vojska sprovela je drugi put u 24 časa vazdušni napad na Daeš (skraćenica za Islmsku državu na arapskom) u Raki, u Siriji“, navelo je Ministarstvo u saopštenju.

Napad sproveden u 1.30 po srednjoevropskom vremenu izvelo je deset lovaca tipa „Rafal“ i „Miraž 2000“ koji su poleteli iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Jordana. Avioni su bacili 16 bombi u akciji sličnoj napadu u nedelju uveče.

Dva cilja su pogodjena i uništena istovremeno, dodaje se u saopštenju.

Akcija je sprovedena u koordinaciji sa američkim snagama i meta su bile lokacije identifikovane tokom ranijih izvidjačkih misija, dodaje se u saopštenju.

Francuska deluje na položaje Islamske države u Siriji od septembra.

Francuski predsednik Fransoa Oland najavio je da će odgovor Francuske posle terorističkih napada 13. novembra u Parizu biti „nemilosrdan“, a u govoru juče rekao je da će se borba protiv ekstremista pojačati. Najavio je da će poslati u istočni Mediteran francuski nosač aviona „Šarl de Gol“, koji će omogućiti da se utrostruči kapacitet udara.

Od terorističkih napada u Parizu u petak SAD i Francuska takodje su odlučile da pojačaju razmenu obaveštajnih podataka o potencijalnim metama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.