U trendu

Novi izveštaj u S.Koreji bez dokaza o nuklearnoj bombi

PJONGJANG – Pitanje postojanja tajanstvenog severnokorejskog postrojenja koje bi moglo da proizvodi komponente za izgradnju nuklearnih bombi i dalje je bez čvrstih dokaza, sugeriše novi izveštaj koji pokušava da razjasni da li se u objektu Kangson proizvode mašine ili se one koriste za pravljenje nuklearnih bombi.

Nezanimljiv kompleks zgrada, nazvan Kangson, na jugozapadnoj periferiji Pjongjanga je prvi put javno identifikovan u 2018. od strane tima analitičara na osnovu javnih podatka kao moguća lokacija objekta za tajno obogaćivanje uranijuma, goriva za nuklearne bombe.

Izveštaj posmatrača projekta „38 Nort“, u koji je Rojters imao uvid,
pokazuje da satelitske slike upućuju na objekat koji izrađuje komponente za centrifuge, visokotehnološke mašine koje se koriste za obogaćivanje uranijuma, nego za proizvodnju samog goriva.

„Karakteristike lokacije više ukazuju na postrojenje koje bi moglo da proizvodi komponente za centrifuge“, piše bivši zvaničnik Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Oli Heinonen u izveštaju.

Satelitski snimci sugerišu da na lokaciji nedostaje infrastruktura potrebna za obogaćivanje, navodi Heinonen koji trenutno radi za Stimson Centar, vašingtonski „tink-tank“ koji vodi projekat „38 Nort“.

Dejvid Olbrajt, jedan od prvih analitičara koji je otkrio postojanje lokacije, rekao je za Rojters da bi to moglo biti tajno postrojenje za obogaćivanje uranijuma, ali da ne postoje sigurni dokazi za to.

Slično ovome , izvor upoznat sa izveštavanjem i analizom američkih obaveštajnih podataka rekao je agenciji da ima razloga da se sumnja da Kangson obogaćuje uranijum, ali da dokazi nisu konačni.

„Kangson ima mnoštvo karakteristika mesta za obogaćivanje uranijuma“, rekao je Ankit Panda, viši saradnik u američkoj Karnegi fondaciji za da međunarodni mir.

IAEA je saopštila da Kangson pokazuje neke karakteristike mesta gde se vrši obogaćivanje uranijuma, ali ne može biti u to sigurna, jer je Severna Koreja proterala njene inspektore 2009. godine.

Pjongjang negira da ima tajna nuklearna postrojenja, koja su bila glavni problem neuspeha samita u Hanoju 2019. godine američkog predsednika Donalda Tramp i severnokorejskog lidera Kim Jong Una, podseća Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar