U trendu

Novi kancelar Šalenberg napadački i pomirljiv u parlamentu

BEČ – Novi austrijski kancelar Aleksander Šalenberg obratio se danas poslanicima u parlamentu ističući da će i dalje da tesno koordinira svoj rad sa njegovim prethodnikom i šefom Narodne partije Austrije (OVP) Sebastijanom Kurcom.

„Sve drugo bi bilo apsurdno“, poručio je Šalenberg i istakao da teška vremena ponekad zahtevaju neobične korake.

Naglasio je da želi svom snagom i potrebnim poštovanjem da obavlja dužnost kancelara.

„Naša ruka je ispružena“, poručio je Šalenberg koalicionom partneru Zelenima uz želju da na realizaciji dogovorenih ciljeva.

Takođe je izrazio nadu da će političko taktiziranje biti završeno, i izrazio je spremnost na saradnju i sa opozicijom.

Šalenberg je rekao da ne može da razume najavljene zahteve za izglasavanje nepoverenja.

„Građani očekuju konstruktivan rad, a ne to“, podvukao je on i naglasio da će naravno usaglašavati rad sa šefom OVP jer je to normalno u reprezentativnoj demokratiji.

Time, kaže, treba da se nastavi kurs koji je započeo njegov prethodnik.

I pored kritika u prvom govoru pred parlamentom vicekancelar Verner Kogler je zahvalio OVP na odluci da zameni kancelara.

„Nije bilo lako doneti takvu odluku, ali je ona usledila brzo i u interesu zemlje““, objasnio je Kogler i dodao da smatra da prevremeni izbori ne bi bili dobro rešenje, pre svega zbog budžeta koji bui uskoro trebalo da se usvoji.

Na današnjoj vanrednoj sednici parlamenta, koju je zatražila opozicija, biće podnet zahtev za izglasavanje nepoverenja vladi od strane Slobodarske partije (FPO), dok će Socijaldemokratska partija (SPO) podneti zahtev za izglasavanje nepoverenja ministru finansija Gernotu Blimlu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar