U trendu

Novi lider vladajuće stranke na Tajvanu: Održati mir i status kvo sa Kinom

TAJPEJ – Potpredsednik Tajvana Vilijam Laj, koji je novi lider vladajuće stranke, obećao je danas da će održati mir i status kvo sa Kinom, ali i da će braniti ostrvo.

Laj je u nedelju izabran za novog lidera Demokratske progresivne partije (DPP), nakon što je predsednica Caj Ing-ven podnela ostavku na mesto predsednice u novembru, nakon što je stranka poražena na lokalnim izborima, prenosi Rojters.

Očekuje se da će Laj biti kandidat stranke za predsednika na prevremenim izborima 2024. godine, iako još nije formalno prihvatio nominaciju, a Caj ne može ponovo da se kandiduje zbog ustavnih ograničenja u broju mandata.

Kao i na prošlim izborima, koje je DPP lako dobio obećanjem da će se suprotstaviti Kini, i u kampanji za izbore 2024. godine dominiraće ova tema, posebno pošto Peking pojačava pritisak kako bi naterao Tajpej da prihvati kineski suverenitet, navodi britanska agencija.

Obraćajući se novinarima nakon što je zvanično preuzeo funkciju predsednika stranke, Laj je rekao da je obaveza DPP-a da se suoči sa pretnjom iz Kine i da zaštiti Tajvan, ali da je mir zajedničko očekivanje ljudi sa obe strane Tajvanskog moreuza.

„Uložićemo sve naše napore da održimo status kvo regionalnog mira i stabilnosti“, rekao je on, dodajući da mir zavisi i od nacionalne odbrane.

Laj je naljutio Kinu 2018. dok je bio premijer, sa izjavom u parlamentu da je „radnik na nezavisnosti Tajvana“, a njegov stav da je ostrvo suverena, nezavisna država, crvena je linija za Peking, navodi Rojters.

Upitan da prokomentariše ove stavove, Laj je rekao da je posvećen politici predsednice Caj, koja podrazumeva da samo narod ostrva može odlučivati o svojoj budućnosti i da Republika Kina, što je službeni naziv za Tajvan, i Narodna Republika Kina „nisu podređene jedna drugoj“.

Kina odbija razgovare sa aktuelnom predsednicom Tajvana od kada je prvi put preuzela dužnost 2016. godine, uz obrazloženje da je separatista,navodi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar