U trendu

Novi ministar Zahavi poručio DŽonsonu da podnese ostavku

LONDON – Novi britanski ministar finansija Nadim Zahavi poručio je danas britanskom premijeru Borisu DŽonsonu da podnese ostavku.

Zahavi je to rekao DŽonsonu, posle manje od 48 sati nakon što ga je britanski premijer postavio na funkciju ministra finansija, istakavši da će se kriza koja je zahvatila britansku vladu samo pogoršati, preneo je Rojters.

„Ovo nije održivo i samo će biti gore, za vas, za Konzervativnu stranku i što je najvažnije – za celu zemlju“, naveo je Zahavi na Tviteru nakon što je više od 50 ministara i pomoćnika podnelo ostavke.

„Moraš učiniti pravu stvar i otići sada“, naglasio je on.

Zahavi nije rekao da je podneo ostavku, ali je kazao da je sinoć otišao u kancelariju premijera u Dauning stritu sa kolegama iz kabineta da kaže DŽonsonu da ode dostojanstveno.

„Srce mi se slama što nije slušao i što sada podriva neverovatna dostignuća ove vlade“, naveo je Zahavi u pismu.

„Zemlja zaslužuje vladu koja je ne samo stabilna, već i koja deluje sa integritetom. Premijeru, znate u svom srcu šta je ispravna stvar i idite sada“, poručio je on.

Ostavke su usledile nakon što se Džonson izvinio, kako je rekao, za grešku, jer nije shvatio da je bivši ministar Kris Pinčer nepodoban za posao u vladi nakon što su protiv njega podnete optužbe za nedolično seksualno ponašanje.

Kris Pinčer, čija je uloga bila da održava disciplinu među torijevskim članovima parlamenta, podneo je ostavku u pismu koje je krajem juna uputio Borisu Džonsonu, a zatim ga je Konzervativna partija suspendovala zbog incidenta koji je izazvao u pijanom stanju, u kojem je navodno dodirivao dvojicu muškaraca na jednom događaju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.