Novi model skupljanja kišnice u Beču

Malo je metropola na svetu u kojima je idealno rešen problem kišnice. Mnoga urbana naselja u danima kada pada kiša usled taloženja vode na kolovozima i trotoarima postanu neprohodna kako za pešake tako i za vozila. Od takve neprijatnosti nije pošteđen ni Beč pa je kišnica česta tema inovativnih projekata u glavnom gradu Austrije. Bernhard Engleder, jedan od gradskih čelnika slikovito objašnjava  tok kišnice:

– Imate ulicu sa voznim trakama, kanalizacione šahtove, na ivici je zeleni pojas i korito-slivnik. Voda dospeva u šahtove na krajevima ulice odakle kanalizacijom otiče dalje. Upravo ovde su stručnjaci ponudili inovativni način da se reguliše kolika količina ode u kanalizaciju.

Nova metoda koja je nagrađena Bečkom inženjerskom nagradom i biće testirana tokom leta predviđa da se na cev koja vodi u kanalizaciju postavi zatvarajući kapak čime bi se postiglo da prolazi manje vode. U sezoni sa čestim padavinama, veliki vodeni talas sa svom prljavštinom završiće u kanalizaciji. Kišnica koja dotekne kasnije i koja je u velikoj meri čistija vratiće se u šaht. To je postignuto uključivanjem korita-slivnika koji je smešten ispod nivoa ulice. Sloj zemlje, visine 30 santimetara, zadržavaće prljavštinu koja je još u vodi. Voda iz korita dospevaće čista u podzemne vode, a jedan deo će ispariti. Tako će ostati u prirodnom toku kruženja, saopštava Eurokom. Prvo ovakvo postrojenje tokom leta biće testirano kao pilot projekat u ulici Edit Pjaf, u bečkom naselju Aspernu, i ukoliko se pokaže uspešnim biće instaliran u druge delove grada.

(A. C, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.