U trendu

Novi oružani sukobi u Adenu, na jugu Jemena

ADEN – U lučkom gradu Adenu na jugu Jemena, danas su izbili sukobi među pripadnicima separatističkog pokreta Južno prelazno veće (STC), a prema tvrdnjama iz upućenih bezbednosnih izvora, najmanje četiri borca su poginula.

Građani Adena, gde vlada napetost između međunarodno priznate vlade i STC oko kontrole juga zemlje, prijavili su intenzivnu razmenu vatre u centralnom kvartu Krater u kojem se nalaze i sedište vlade, i centralna banka, navodi se u izveštaju Rojtersa.

Premijer vlade koju podržava i Saudijska Arabija prošle nedelje se vratio u Aden iz Saudijske Arabije i otada boravi u predsedničkoj palati u Krateru zajedno sa drugim ministrima u vladi, dok predsednik Jemena boravi u saudijskoj prestonici Rijadu.

Južni Jemen je paralisan borbama za prevlast između vlade i STC koju podržavaju Ujedinjeni Arapski Emirati, što je tokom poslednjih meseci izazvalo nezadovoljstvo i proteste zbog sveprisutnog siromaštva i loših uslova života.

Vlada Jemena i STC su nominalno saveznici u koaliciji koju predvodi Saudijska Arabija protiv pro-iranskog siitskog plemenskog pokreta Huti koji je krajem 2014. godine potisnuo vladu iz glavnog grada Sane i sada kontrolišu većinu severnog Jemena i glavne urbane centre.

Saudijska Arabija je posredovala u postizanju sporazuma o prekidu sukoba između vlade i STC i formiranju nove vlade kojoj bi učestvovali i separatisti, ali planirano smanjane vojne napetosti i preraspoređivanje trupa tek treba da se sprovede.

Koalicija koju predvodi Saudijska Arabija intervenisala je u Jemenu protiv Hutija 2015. godine, ali sukob se produžio, i desetine hiljada ljudi smrtno su stradale, a zemlja se suočila sa ekstremnim siromaštvom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.