U trendu

Novi protest ispred OHR zakazan za 7. septembar

SARAJEVO – Građani Federacije BiH pozvani su na novi protest ispred sedišta Kancelarije visokog predstavnika (OHR) Kristijana Šmita zbog mogućeg nametanja izmena Izbornog zakona.

Poziv se širi društvenim mrežama, a između ostalih na Tviteru ga je podelila i Ana Zornić, koja je učesnik ranijih protesta.

U pozivu piše: „Poziv svim patriotama i domoljubima na proteste 7. septembra u 17.30 ispred OHR-a. Ili izađite i iskazite svoju volju ili ćutite zauvek“.

Za danas je, inače, u Sarajevu zakazana sednica Veća za implementaciju mira (PIC), a jedna od tema trebalo bi da bude izmene Izbornog zakona i Ustava BiH, nakon što je pravni tim Kancelarije viokog predstavnika (OHR) obavio konsultacije predstavnicima političkih stranaka i predstavnicima međunarodne zajednice.

Prvi protest ispred OHR zbog najavljenog nametanja izmena Izbornog zakona održan je nakon što su mediji objavili da visoki predstavnik planira da uvede cenzuse za izbor delegata u federalni Dom naroda.

Protesti su bili masovni, trajali su nekoliko dana, a Kristijan Šmit je odlučio da nametne samo tehničke izmene Izbornog zakona koje se odnose na unaprijeđenje izbornog procesa.

Istovremeno da je rok bošnjačkim i hrvatskim strankama da se dogovore oko izmena Izbornog zakona u roku od šest nedelja, koji je istekao.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.