U trendu

Novi testovi potvrdili autentičnost ostataka Nikolaja Drugog

Nova analiza DNK izvršena na ostacima poslednjeg ruskog cara Nikolaja Drugog i njegove porodice potvrdila je njihovu autentičnost, rekli su danas ruski istražitelji.

Rezultati tog testa bi mogli da navedu Rusku pravoslavnu crkvu da prizna ostatke kao autentične i dozvoli njihovu versku sahranu.

Više dosadašnjih analiza je potvrdilo da kosti zaista pripadaju poslednjim Romanovima, medjutim crkva, kojom dominiraju konzervativci, nikada ih nije priznala.

Novi testovi, izvršeni na zahtev crkve, „pokazali su da je reč o ostacima nekadašnjeg cara Nikolaja Drugog, njegove porodice, i slugu“, saopštio je Istražni komitet, institucija zadužena za rešavanje glavnih kriminalnih slučajeva u Rusiji.

Kako je navedeno, bilo je potrebno ekshumirati ostatke cara Aleksandra Trećeg, pretposlednjeg ruskog cara, da bi se dokazalo da se radi o „ocu i sinu“.

Portparol crkve Vladimir Legojda rekao je da je sveštenstvo „s pažnjom“ ispitalo rezultate i pozdravio je „transparentnu atmosferu“ istrage koju su sprovele ruske vlasti, započete 2015. i koja još traje.

Nikolaja Drugog, njegovu ženu Aleksandru, ćerke Olgu, Tatjanu, Mariju i Anastasiju i sina Alekseja streljali su boljševici u Jekaterinburgu u noći izmedju 16. i 17. jula 1918. Sa njima je streljano i četvoro slugu koji su odbili da napuste carsku porodicu.

Carska porodica je kanonizovana 2000. godine, a 16 godina kasnije za sveca je proglašen i njihov lekar Jevgenij Botkin, koji je streljan sa njima.

Otkrivene 1979, kosti Nikolaja Drugog, carice Aleksandre i troje njihove dece sahranjene su u Petropavlovskoj tvrdjavi u Sankt Peterburgu 1998, uz ceremoniju koju je tadašnji ruski patrijarh ignorisao. Sa njima su sahranjene i streljane sluge.

Ostaci za koje se veruje da pripadaju preostaloj deci poslednjeg cara, princu Alekseju i princezi Mariji, otkriveni su 2007. ali još uvek nisu sahranjeni, zbog nedostatka dogovora države i crkve.

Ruski patrijar Kiril bi večeras trebalo da predvodi litiju u znak sećanja na Nikolaja Drugog i njegovu porodicu na mestu njihovog ubistva, kod manastira podignutog u njihovu čast na mestu nekadašnjeg doma trgovca Ipatijeva, u čijem podrumu je carska porodica streljana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar