U trendu

Novi Trampov šok: Zaoštrava kurs prema Kubi

Američki predsednik namerava da ovog meseca poništi još jedan dogovor svog prethodnika Baraka Obame, ovog puta o normalizaciji odnosa Amerike i Kube, prenose Večernje novosti.

Posle odluke o povlačenju SAD iz Pariskog sporazuma o klimi, koji je izazvao pravu buru osuda iz sveta, američki predsednik Donald Tramp sprema, po svemu sudeći, još jednu šokantnu odluku. Namerava, kako javlja Ej-Bi-Si njuz, da ovog meseca poništi još jedan dogovor svog prethodnika Baraka Obame, ovog puta o normalizaciji odnosa Amerike i Kube. Tramp je, inače, već tokom izborne kampanje pretio poništavanjem tog sporazuma.

Pozivajući se na više izvora upoznatih s namerama Trampove administracije, Ej-Bi-Si njuz navodi da bi predložene izmene politike povećale procedure koje bi otežale korporacijama da posluju sa Kubancima, a Amerikancima da nastave da putuju u tu zemlju. Izvori navode da bi promena mogla da se dogodi u junu, te da bi neke odluke stupile na snagu odmah a neke kasnije.

Trampov prethodnik Barak Obama i kubanski predsednik Raul Kastro inicirali su obnavljanje bilateralnih odnosa 2014. godine, posle višedecenijskog neprijateljstva i ekonomskih i poslovnih ograničenja. Od tada su američke kompanije postigle 26 sporazuma sa kubanskom vladom, uvedene su avionske i pomorske linije, a broj američkih turista u poseti Kubi porastao je za 74 odsto za godinu dana.

I na domaćem terenu, Tramp ne prestaje da šokira najavama da će da iskoristi svoje predsedničke moći da blokira svedočenje bivšeg direktora FBI Džejmsa Komija iduće nedelje. Komi, kog je Tramp otpustio prošlog meseca, trebalo bi da svedoči na otvorenoj i zatvorenoj sednici pred Obaveštajnim komitetom Senata SAD. Ta saslušanja bi mogla da izazovu još problema Trampu po pitanju navoda o ruskom mešanju u predsedničke izbore u SAD prošle godine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.