U trendu

Novinar Herš: Bajden naredio miniranje Severnog toka 2;Bela kuća: Potpuna laž

NJUJORK – Nagrađivani američki istraživački novinar Simor Herš tvrdi danas, pozivajući se na neimenovani izvor, da je odluku o miniranju Severnog toka 2 doneo lično predsednik SAD Džozef Bajden, što je Bela kuća kategorički odbacila.

Kako prenosi Rojters, Herš je u članku objavljenom na svom sajtu naveo da su eksplozivne naprave ispod ruskog gasovoda Severni tok 2, u junu prošle godine, postavili ronioci američke mornarice, u okviru vojne vežbe „Baltops“.

Prema Heršu, Bajden je takvu odluku doneo posle devet meseci razgovora sa savetnikom za nacionalnu bezbednost Džejkom Salivenom, državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, podsekretarom za politička pitanja Viktorijom Nuland i drugim funkcionerima.

Herš je nešto kasnije za rusku agenciji TAS S rekao da je izvor za njegov članak kredibilna osoba.

„To je neko ko zna dosta o tome šta se dešava, ali, očigledno, ne mogu da imenujem ljude javno“, rekao je Herš za TAS S.

On je kazao da je za vreme rada na članku razgovarao sa portparolom CIA i veruje da će američka administracija verovatno negirati svoju umešanost u sabotažu.

„Siguran sam da bi neki iz Bele kuće voleli i da (direktor CIA Vilijam) Berns to negira“, rekao je on.
Bela kuća je kategorički odbacila navode iz Heršovog teksta.

„Ovo je potpuna laž i fikcija“, rekla je portparolka Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Adrijen Votson.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da Sjedinjene države imaju pred sobom pitanja na koja treba da odgovore u vezi sa eksplozijama na podmorskim gasovodima Severni tok.

Simor Herš je istraživački novinar koji je kroz karijeru pisao, pored ostalih, i za „Njujorker“ i „Njujork tajms“, a 1970. dobio je Pulicerovu nagradu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar