U trendu

Novo suđenje Sarkoziju za prekomerno trošenje u kampanji

PARIZ – Bivšem francuskom predsedniku Nikoli Sarkoziju danas počinje još jedno suđenje zbog prekomernog trošenja novca u predizbornoj predsedničkoj kampanji 2012. godine.

Prema navodima optužnice Sarkozi, koji negira krivicu, je potrošio najmanje 42 miliona evra kada je izgubio predsedničku trku od Fransoa Olana, dok je zakonski utvrđen prag za kampanju 22,5 miliona evra, prenosi AP.

Bivšem predsedniku Francuske od 2007. do 2012. godine, preti kazna do godinu dana zatvora i novčana kazna od 3.750 evra ako bude proglašen krivim.

Suđenje je planirano da traje do 22. juna, a trebalo je da počne 17. marta, ali je odloženo zbog hospitalizacije jednog od advokata od kovid-19.

Novi postupak u kojem je Sarkozi optužen sa još 12 ljudi i kompanija zaduženih za organizaciju skupova, započinje manje od tri meseca nakon što je bivši predsednik osuđen za korupciju i širenje uticaja u drugom slučaju na tri godine zatvora, od kojih dve godine uslovno, a on se žalio na tu presudu.

Sarkozi se povukao iz aktivne politike 2017. godine, ali još uvek ima veliki uticaj unutar Republikanaca koju su naslednici njegovog Saveza za narodni pokret (UMP).

Francuski mediji izvestili su da on održava redovan kontakt sa predsednikom Emanuleom Makronom, čiji se prvi mandat završava sledeće godine i čiji bi savetnik trebalo da postane Sarkozi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.