U trendu

Novo žarište: IS gubi Siriju i Irak pa sukobe seli u Jordan

Turski vojni izvori objavili su kako je turska vojska preuzela kontrolu nad važnim autoputem između Al-Baba na severu i Alepa.

Nakon žestokih borbi s pripadnicima IS sirijski pobunjenici potpomognuti turskom vojskom osvojili su autoput Al Bab-Alep, koji je izuzetno strateški važan za terorističku organizaciju Islamske države.

Trojica turskih vojnika su poginula, a 11 ih je teško ranjeno u borbama za preuzimanje kontrole nad severnim gradom Al-Babom, koji je pod kontrolom džihadista IS.

Turski vojni izvori tvrde da se vode sukobi u blizini bolnice u gradu, koju teroristi koriste kao utočište i kao skladište oružja i municije.

Kao što je poznato, Turska je poslala kopnene trupe u severnu Siriju u avgustu kako bi podržale sirijske opozicione snage u operaciji čišćenja pograničnog područja od terorista Islamske države i suzbile kurdsko teritorijalno širenje. Zasad su u toj operaciji pod nazivom „štit Eufrata“ poginula 24 turska vojnika.

U međuvremenu se nastavlja evakuacija džihadista i njihovih porodica iz istočnog Alepa i svaki se dan očekuje dolazak međunarodnih posmatrača. Istovremeno, veliki broj boraca terorističke organizacije Islamske države koji beže iz Iraka i Sirije našli su novo utočište u Libanu i Jordanu, prenosi „Večernji list“.

U sukobima, koji u Jordanu traju već nekoliko dana poginulo je najmanje 14 osoba, a 34 ih je ranjeno. Među poginulima je 11 policajaca i dvoje civila kao i jedna 62-godišnja kanadska državljanka. Naime, sukobi su izbili u blizini grada Karaka, popularnog turističkog odredišta, gradu u kojem se nalaze ostaci dvorca iz doba krstaša (sagrađen je 1140. godine, a pripadao je Jerusalimskom Kraljevstvu), gde je pucnjava započela tokom racije na kuću u kojoj su se skrivali teroristi koji su pripremali napade u Jordanu na turiste za vreme božićnih praznika.

Za taj napad odgovornost je preuzela IS i najavila nove napade. Kao što je poznato, Jordan je poznat kao uporište Muslimanskog bratstva i selafijskog vehabijskog pokreta čiju ideologiju nosi IS.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar