U trendu

NSA: Saradnjom sa Rusijom, Kina će nastaviti da se suprotstavlja SAD

VAŠINGTON – Kina će nastaviti da sarađuje sa Rusijom pokušavajući da se suprotstavi Sjedinjenim Američkim Državama, uprkos međunarodnoj zabrinutosti zbog sukoba u Ukrajini, navodi se u danas objavljenoj analizi Nacionalne obaveštajne agencije SAD (NSA).

Ta analiza našla se u godišnjem izveštaju senatskog Odbora za bezbednost, posvećenog globalnim pretnjama Americi.

U fokusu izveštaja senatskog odbora su bile pretnje koje po bezbednost SAD predstavljaju Kina i Rusija

„Uprkos globalnoj osudi ruske invazije na Ukrajinu, Kina će nastaviti saradnju sa Rusijom na diplomatrskom, bezbednosnom, ekonomskom i tehnološkom planu i neće prestati da se suprotstavlja Sjedinjenim Državama“, navodi se u izveštaju senatskog odbora za bezbednost, preneo je Rojters.

U tom dokumentu se ocenjuje da će Kina nastaviti da koristi svoju vojnu moć i druga sredstva za kontrolu u Južnom kineskom moru, uključujući pomorske aktivnosti u Tajvanskom moreuzu i vazdušne i raketne prelete iznad Tajvana.

U izveštaju se ocenjuje da Rusija verovatno ne teži sukobu sa SAD i NATO, ali da rat u Ukrajini nosi „veliki rizik“ da se to dogodi.

Prema rečima Ejvril Hejns, direktorke NSA i savetnice za bezbednosna pitanja predsednika SAD Džozefa Bajdena, „Kina ostaje prioritet bez premca“ za američke bezbednosne službe, jer čini sve da proširi svoju moć i uticaj na štetu SAD.

„Sledećih nekoliko godina su kritične i strateška konkurencija sa Kinom i Rusijom će se pojačavati“, upozorila je Hejnsova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.