U trendu

NSD: AEM i Vlada CG idu antisrpskim stazama Đukanovića

PODGORICA – Nova srpska demokratija (NSD) ocenila je danas da je odluka Agencije za elektronske medije Crne Gore (AEM) da zabrani emitovanje sadržaja televizije Hepi, sankcionisanje medija na političkoj osnovi i pokušaj ukidanja osnovnih sloboda, kao i pokazatelj da crnogorska Vlada ide antisrpskim stazama predsednika Crne Gore i Demokratske parije socijalista (DPS) Mila Đukanovića.

Iz NSD su u saopštenju istakli da ovakva odluka AEM nije ništa drugo do pokazatelj nemoći.

U toj crnogorskoj političkoj stranci smatraju da je, u trenutku kada su građanima na raspolaganju stotine kanala, „neverovatno“ da se zabranjuje emitovanje jedne televizije, kao i da se da se izlazi u susret onima koji su znali, kako kažu, da na najbrutalniji način uvrede čitave narode.

„Srpski mediji su godinama bili na udaru crnogorskog režima, a ova odluka, uz mnoštvo drugih, nam govori da je te ‘običaje’ preuzela i vlada Zdravka Krivokapića“, ocenjuje Nova srpska demokratija.

Iz stranke navode da je AEM jedna u nizu agencija koje pod kontrolom drže kadrovi DPS-a, odani, kako ističu, „montenegrinskoj, antisrpskoj ideologiji“.

Tvrde da su pojedini mediji u Crnoj Gori u kontinuitetu plasirali mržnju i uvrede na račun srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve i naglasavaju da je AEM to tolerisao.

„Ne vidimo da je sankcionisana Gradska TV iz Podgorice, na kojoj su se okupili brojni poznati antisrbi i sa koje se vrlo često emituje mržnja prema Srbima“, ocenjuju iz Nove srpske demokratije.

Prema njihovim rečima antisrpstvo ne predstavlja nikakav problem DPS-u, AEM-u, kao ni Ministarstvu javne uprave, digitalnog društva i medija Crne Gore, koje vodi ministarka Tamara Srzentić.

Iz NSD se pitaju da li emisija „Ćirilica“ treba da se ukine samo zbog svog naziva i političkih sadržaja, dok pojedini kanali, bez ikakve cenzure, plasiraju neprimerene sadržaje u udarnim terminima.

Poručuju da svi pretplatnici imaju pravo da gledaju programe koje žele, kao i da se ukidanjem emisija na TV Hepi narušava slobodan izbor građana Crne Gore.

„Sloboda izbora je u ovom slučaju ukinuta od strane ostataka DPS-a u AEM-u i uz podršku Vlade CG, koja više i ne krije da, uz sve ostalo, ide antisrpskim stazama Mila Đukanovića“, navode iz NSD.

Savet AEM je na sednici u subotu doneo je odluku da se na šest meseci zabrani emitovanje programskog sadržaja TV Hepi.

Na šest meseci je zabranjeno emitovanje emisija „Dobro jutro Srbijo“, „Vikend“, „Jutarnji“, „Ćirilica“ i „Posle ručka“, a savet je prethodno razmatrao da li je došlo do kršenja člana 7. konvencije o prekograničnoj televiziji i člana 6. direktive o audiovizuelnim medijskim uslugama, preneo je RTCG.

Povod su, kako su preneli podgorički mediji, uvredljive poruke koje je lider Srpske radikalne stranke Vojislav ŠeŠelj plasirao u više navrata preko te televizije na racun Crnogorki, Crnogoraca i pojedinacno prema političkim ličnostima u Crnoj Gori.

„Odluka je doneta jer je, u prethodnom periodu, učestalo u ovim programskim sadržajima vršeno i omogućavano podsticanje na mržnju, netrpeljivost i diskriminaciju prema pripadnicima crnogorske nacionalnosti“, navodi se, pored ostalog, u saopštenju Saveta AEM.

Šešelj je gostujući 4. januara 2022. godine na TV Hepi, najpre, kako navode podgorički mediji, izneo uvrede na račun Cetinjanki i Cetinjana, a zatim u ponovnom obraćanju par dana kasnije vređao poslanicu Socijaldemokratske partije Draginju Vuksanović Stanković koja je prethodno Šešelja nazvala „šovinistom i velikosrpskim fašistom presuđenim u Hagu“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.