U trendu

NYT: 90 zena tuzi agente FBI u vezi sa istragom protiv Nasara

NJUJORK. 8. juna (Tanjug) – Više od 90 žena planira da podnese tužbu protiv američkog Federalnog istražnog biroa (FBI), optužujući bivše agente te agencije da su omeli istragu o seksualnom zlostavljanju za koje se sumnjiči nekadašnji legar gimnastičke reprezentacije SAD Leri Nasar, objavio je danas „Njujork tajms“.

Osvajačice zlatne medalje u olimpijskoj gimnastici Simon Bajls, Ali Rejsman i Mekejla Maroni su među ženama koje će podneti tužbu tražeći ukupna potraživanja od više od milijardu dolara, prenosi Rojters.

Navodi se da se sve ovo događa dve nedelje nakon što je Ministarstvo pravde SAD saopštilo da će ostati pri svojoj prethodnoj odluci da ne podnese krivične prijave protiv bivših agenata FBI optuženih da su 2015. godine ometali istragu o Nasaru.

„Njujork tajms“ dodaje i da je u aprilu 13 neimenovanih osoba koje su preživele seksualno zlostavljanje Nasarsa podnelo administrativne tužbe protiv FBI, tražeći od te agencije ukupno 130 miliona dolara zbog sličnih optužbi.

Rojtrers navodi da je Nasar, bivši zaposleni i na državnom univerzitetu u Mičigenu, 2018. godine osuđen do 175 godina zatvora zbog zlostavljanja mladih gimnastičarki koje su mu poverene na brigu.

Dodaje se da su u septembru 2021. godine olimpijske gimnastičarke, uključujući i Bajls i Maroni, veoma emotivno svedočile pred panelom američkog Senata o seksualnom zlostavljanju koje su godinama trpele od Nasara.

Na tom saslušanju, gimnastičarke su osudile FBI zbog pogrešnog rukovođenja istragom, a Bajls je optužila biro „da zatvara oči na sve Nasarove žrtve“.

Izveštaj generalnog inspektora Ministarstva pravde Majkla Horovica iz jula 2021. otkrio je „široko rasprostranjene greške FBI koje su omogućile Nasaru da nastavi da zlostavlja još najmanje 70 žrtava pre nego što je konačno uhapšen“.

Kako se navodi, izdvajaju se dva bivša agenta FBI koji su čekali pet nedelja pre nego što su obavili telefonski intervju sa samo jednom žrtvom – Maroni, dok nisu uspeli da kontaktiraju sa drugim ženama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.