U trendu

NYT: Curenje informacija iz Pentagona otkrilo da su SAD špijunirale saveznike

NJUJORK – Curenje tajnih dokumenata Pentagona, koji su postavljeni na društvene mreže ove nedelje, bacilo je novo svetlo na rat u Ukrajini, pokazujući koliko duboko su SAD probile u ruske vojne i obaveštajne službe, ali se otkrilo i da je Vašington špijunirao neke od svojih najbližih saveznika, kao i neprijatelje, preneo je „Njujork tajms“.

Dokumenti koji su procureli daju sumornu procenu snage moskovske ratne mašinerije, ali sugreišu i da je ukrajinska vojska u teškom stanju.

Obaveštajni podaci pokazuju da su SAD, po svoj prilici, špijunirali ukrajinske vojne i političke lidere, kao i još neke važne američke saveznike, uključujući Izrael i Južnu Koreju.

Otkrivanje tajni su već zakomplikovale odnose sa nekim zemljamam saveznicama, otvarajući pitanja o tome da li SAD mogu da čuvaju svoje tajne.

Jedan visoki zvaničnik SAD nazvao je curenje „velikim obaveštajnim probojem“, a FBI je počeo istragu u petak i pokušaće da dođe do izvora curenja, rekli su zvaničnici.

U podacima se otkriva, između ostalog, da je Ukrajina blizu da izgubi ključnu bitku u ratu, da ruska vojska „ostaje bez pogona“, da nema dovoljno opreme, da vojna kompanija Vagner ima uticaj u celom svetu, ne samo u Ukrajini, da je liderstvo Mosada uz građane tokom protesta koji traju više od dva meseca u Izraelu, što je Izrael danas demantovao.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar