U trendu

NYT: Kina tražila odlaganje napada ne Ukrajinu zbog ZOI

NJUJORK – Prema izveštajima zapadnih obaveštajnih službi, Kina je tražila od Rusije da sačeka s napadom na Ukrajinu dok se ne završe Zimske olimpijske igre koje su se tokom februara održavale u Pekingu, piše „Njujork tajms“, pozivajući se izvore iz američke administracije.

Informacije o napadu Rusije imale su, prema saznanjima njujorškog lista, sve države sa Zapada, kao i Kina kojoj se nije svideo trenutak u kojem ruski predsednik Vladimir Putin planira da ga izvede.

Zbog toga su navodno stupili u kontakt kako bi napad bio odložen dok se veliko sportsko takmičenje ne završi.

„Predsednik Rusije Vladimir Putin se 4. februara u Pekingu sastao s kineskim predsednikom Si Đinpingom pre ceremonije otvaranja Olimpijskih igara. Moskva i Peking su tada izdali saopštenje od 5.000 reči u kojem su naveli da njihovo partnerstvo nema granica, osudivši proširenje NATO i tvrdeći da će uspostaviti novi globalni poredak s istinskom demokratijom“, piše „Njujork tajms“.

U tekstu se navodi da su obaveštajni podaci zapadnih službi o razmeni informacija između kineskih i ruskih zvaničnika bili poverljivi, a da su zvaničnici koji su izveštaj pregledali, smatrali da je verodostojan.

Jedan zvaničnik upoznat sa obaveštajnim službama rekao je da materijal „ne mora da ukazuje na to da su se razgovori o invaziji između Kine i Rusije vodili na predsedničkom nivou“, a drugi zvaničnici upoznati sa obaveštajnim podacima, koji su govorili pod uslovom anonimnosti, odbili su da daju više detalja, dodaje njujorški dnevnik.

Kineska ambasada u Vašingtonu demantovala je navode američkog lista, navodi „Njujork tajms“.

Ceremonija zatvaranja Olimpijskih igara održana je 20. februara, dok je 24. februara ruska vojska započela operaciju u Ukrajini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar