U trendu

O četvrtom delegatu SNSD u Domu naroda ipak odlučuje žreb

SARAJEVO – Centralna izborna komisija BiH zaključeno je danas većinom glasova da će žrebom biti odlučeno da li će NSDS Milorada Dodika u Domu naroda PS BiH imati četiri mandata.

CIK BiH je priznala sporni 12 glas za opozicionu PDP, odnosno delegata Nenada Vukovića što znači da će o petom delegatu iz Republike Srpske u Domu naroda parlamenta BiH, da li će SNSD imati četiri delegata ili PDP dva, odlučivati žreb.

Sporni listić je ranije u NSRS proglašen nevažećim, jer je ustanovljeno da je pogrešno zaokružen ili popunjen.

CIK je većinom glasova zaključila da je listić na kojem je bilo prekriženo ime Nenada Vukovića, a ne kvadratić, ipak ispravan i da prema tome Vuković ima 12 glasova, koliko i SNSD-ova Snježana Novaković Bursać.

Na ovu odluku postoji mogućnost žalbe Apelacionim sudom BiH.

Predsednik NSRS Nenad Stevandić rekao je da Centralna izborna komisije BiH nema ovlašćenja da menja odluke parlamenta Srpske, čija je Komisija za izbor i imenovanje nadležna da sprovodi izbore za delegate u Dom naroda PS BiH, što je izazvalo burne reakcije u Republici Srpsoj.

„CIK izdaje sertifikate delegatima. Dakle, ovo što je CIK prihvatio listić kao važeći koji je skupštinska Komisija za izbor i imenovanje prilikom ranijeg glasanja za delegate u Domu naroda parlamenta BiH proglasila nevažećim jeste grubo kršenje zakona i svih moralnih normi, što mora dovesti do smene članova CIK-a i njihovog procesuiranja“, rekao je u izjavi za Srnu Stevandić.

On je najavio da će sutra u 12.00 časova biti održana konferencija za novinare o pravnim propustima u vezi sa spornom CIK-ovom odlukom.

Poslanik SNSD-a u NSRS Dražen Vrhovac rekao je da je nezakonita odluka Centralne izborne komisije BiH da kao važeći prihvati listić koji je skupštinska Komisija za izbor i imenovanje prilikom ranijeg glasanja za delegate u Domu naroda PS BiH proglasila nevažećim.

„To što je CIK uradio jeste direktno mešanje u izbor delegata u Dom naroda BiH i izbornu volju građana Srpske“, rekao je Vrhovac.

On je kazao da je svim poslanicima bilo jasno predočeno uputstvo za glasanje u kome je stajalo da je važeći listić onaj u kom je stavljen znak iks u kvadratu ispred predložene liste kandidata za delegate za Dom naroda.

Odluka CIK-a da se prizna sporni 12 glas za PDP-ovog Nenada Vukovića za Dom naroda PS BiH je čisto i brutalno pravno nasilje, rekao je savetnik predsednika Republike Srpske Milan Tegeltija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.