U trendu

O pravima žena u Avganistanu odlučiće islamski savet

KABUL – O ulozi žena u Avganistanu, uključujući njihovo pravo na rad i obrazovanje i način oblačenja, odlučiće visoki islamski akademski savet, rekao je danas viši talibanski lider Vahidula Hašimi.

Hašimi je rekao za Rojters da će savet odlučiti da li će devojčicama biti dozvoljeno da idu u školu ili ne.

„Oni će odlučiti da li žene treba da nose hidžab, burku, samo veo ili nešto slično“, naveo je Hašimi.

Navodeći da su u Avganistanu stanovnici 99,99 odsto muslimani i da veruju u islam, Hašimi je poručio:“a kada verujete u zakone, svakako bi ih trebalo primeniti. Imamo savet i oni će odlučiti sta ćemo učiniti“.

Hašimi je dodao da ni talibani nisu očekivali da će ući u Kabul i da nakon što je predsednik Ašraf Gani pobegao iz zemlje „nije bilo nikog da se odupre, pa smo ušli i zauzeli grad i sada kontrolišemo Kabul“.

Glavni portparol talibana Zabiula Mudžahid rekao je u utorak na konferenciji za novinare u Kabulu da će ženama biti dozvoljeno da rade i uče i „da će biti veoma aktivne u društvu“.

Tokom svoje vladavine od 1996. do 2001. godine, vođeni islamskim zakonoma, talibani su sprečavali žene da rade, a devojčicama nije bilo dozvoljeno da se školuju, žene su morale da nose burke u javnosti i smele su da izlaze iz kuće samo uz pratnju muškog rođaka.

Žene koje su kršile pravila ponekad su trpele ponižavanje i javno bivale pretučene od strane talibanske verske policije.

Zapadni lideri su poručili da će „novim talibanima“ suditi prema njihovim postupcima, uključujući i način na koji se ophode prema devojčicama i ženama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.