U trendu

Obeležava se godišnjica od oslobađanja grada Buča od ruske vojske

KIJEV/MOSKVA – UKRAJINCI DANAS OBELEŽAVAJU prvu godišnjicu oslobađanja grada Buča od ruske vojske, a predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da Kijev nikada neće oprostiti odgovornima za, kako navodi, zločine u tom gradu.

Ukrajinske snage povratile su Buču i Irpin kod Kijeva krajem marta prošle godine, a međunarodni istražitelji sada sakupljaju dokaze u tim i ostalim gradovima u kojima su, kako tvrde ukrajinske vlasti, ruske trupe počinile velike zločine, preneo je Rojters.

Rusija negira te optužbe, a nakon što je Ukrajina preuzela kontrolu nad Bučom, u javnosti su se pojavile fotografije tela na ulicama.

Kijev tvrdi da su ruske snage držale grad 33 dana, i da je za to vreme ubijeno 1.400 ljudi, uključujući 37 dece.

„Više od 175 ljudi je pronađeno u masovnim grobnicama. Svedoci smo 9.000 ruskih ratnih zločina. Danas je 365. dan otkako je Buča opet slobodna“, rekao je Zelenski.

Generalna sekretarka Saveta Evrope Marija Pejčinović Burić izjavila je danas da se danas „obeležava godinu dana otkako su ruske snage počinile užasne zločine u Buči i Irpinu“.

„Počinioci moraju biti privedeni pravdi, neće biti mira dok se odgovorni ne izvedu pred lice pravde. Savet Evrope će, u saradnji sa Ukrajinom, učiniti sve da se sprovede kompenzacija žrtvama i da odgovorni izađu pred sud“, navela je Pejčinović Burić.

HRVATSKI PREMIJER Andrej Plenković učestvuje danas u Kijevu na sastanku na vrhu pod nazivom „Buča – odgovornost Rusije za zločine u Ukrajini“, a povodom godišnjice oslobođenja tog ukrajinskog grada.

Skupu prisustvuju predsednik Ukrajine, moldavska predsednica Maja Sandu, slovački premijer Eduard Heger i slovenački premijer Robert Golob.

Kako je najavljeno, Plenković će prisustvovati i komemoraciji za žrtve ruske agresije.

PREMIJER SLOVENIJE Robert Golob rekao je danas u Kijevu u razgovoru sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim da Slovenija želi da učestvuje u posleratnoj obnovi Ukrajine, posebno oblasti Harkova.

Golob i Zelenski su razgovarali i o napretku Ukrajine u pristupanju EU i NATO-u, objavila je STA.

Grad Harkov i drugi po veličini grad u Sloveniji, Maribor, zbratimljeni su od 2012. godine, a zgrada u kojoj se nalazi slovenački konzulat uništena je u ruskom raketnom napadu već u prvim danima ruske invazije na Ukrajinu, saopštio je kabinet premijera.

PREMIJER MAĐARSKE Viktor Orban izjavio je danas da su evropski lideri blizu da počnu da razmatraju mogućnost da „članice Evropske unije pošalju neku vrstu mirovnih trupa u Ukrajinu“ i da je svet „trenutno blizu toj liniji za koju smo ranije mislili da ne može da se pređe“.

On je istakao da je rat u Ukrajini „zabrinjavajući i opasan“ i da nije preterivanje reći da postoji realna opasnost od svetskog rata, prenela je MTI.

PORTPAROL KREMLJA Dmitrij Peskov izjavio je danas da Rusija smatra da je opasna tema moguća rasprava o slanju mirovnih snaga EU u Ukrajinu, prenele su RIA Novosti.

KOMANDANT JEDNE OD UKRAJINSKIH JEDINICA, pukovnik Jevgenij Meževikin, ocenio je da bitka za Bahmut može postati prekretnica u ratu i da je Ukrajina u stanju da zadrži grad i potisne ruske trupe.

Meževikin smatra da bi, ako Ukrajinci uspeju da sačuvaju svoje nedavne uspehe, bitka za Bahmut mogla biti prekretnica u odbrani Ukrajine protiv Rusije, ne samo zbog zaustavljanja ruske ofanzive, već i zbog pripreme jakog uzvratnog udara, prenosi Ukrajinska pravda.

Prema Meževikinu, ruski napadi u Bahmutu su usporeni i neposredna pretnja od opkoljavanja je izbegnuta.

RUSKE TRUPE su tokom noći upotrebile 10 bespilotnih letelica Šahed-136 za nanošenje udara na teritoriju Ukrajine, od kojih je devet uništila ukrajinska PVO, saopštio je jutros ukrajinski generalštab.

Navodi se da su ruske snage noćas lansirale i devet projektila S-300 na civilnu infrastrukturu u Harkovu, prenosi Interfaks Ukrajina.

VLADA UKRAJINE zabranila je ukrajinskim sportistima da učestvuju na takmičenjima na kojima su prisutni predstavnici Rusije i Belorusije.

Odluka se odnosi na sva takmičenja, uključujući Olimpijske igre 2024. u Parizu, prenosi Interfaks Ukrajina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.