Objavljen snimak hapšenja Navaljnog

Britanski javni servis Bi-Bi-Si objavio je video snimak sa moskovskog aerodroma Šeremetjevo u trenutku privođenja ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog.

Na snimku se vidi kako pripadnici ruskih organa vlasti saopštavaju Navaljnom da je priveden i kako se on oprašta od svoje supruge.

Vodeći politički lideri Evropske unije izrazili su zabrinutost povodom hapšenja Alekseja Navaljnog, ruskog opozicionara i blogera, koji je pritvoren juče odmah po sletanju na moskovski aerodrom kada se vraćao iz Berlina, javila je agencija TASS.

„Pritvaranje Alekseja Navaljnog prilikom dolaska u Moskvu je neprihvatljivo. Pozivamo ruske vlasti da ga odmah puste“, poručio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel putem Tvitera.

Predsednik Evropskog parlamenta Dejvid Sasoli je imao sličnu poruku.

„Tražimo od ruskih vlasti da se Navaljani momentalno pusti na slobodu. Spremni smo da ga pozovemo u Evropski parlament“, napisao je Sasoli na Tviteru.

Oglasio se i visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borelj.

„Ruske vlasti moraju da poštuju prava Alekseja Navaljnog i da ga puste na slobodu“, naglasio je Borelj.

Situacija oko Navaljnog biće i tema sastanka EU 25. januara i u Evropskom parlamentu, čije zasedanje počinje danas, rekao je diplomatski izvor iz Brisela za TAS S.

Povodom privođenja Navaljnog oglasio se i budući savetnik za nacionalnu bezbednost izabranog američkog predsednika Džozefa Bajdena koji je zatražio njegovo trenutno oslobađanje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.