U trendu

Objavljen ugovor između EU i AstraZeneke

BRISEL – Italijanska nacionalna televizija RAI objavila je danas detalje ugovora između EU i farmaceutske kompanije AstraZeneka kojim se EU obavezala da će platiti oko 870 miliona evra za 300 miliona doza vakcina koje bi trebalo da budu isporučene do juna.

Šira javnost je tako stekla uvid u poverljive detalje ovog ugovora potpisanog 27. avgusta prošle godine, između ostalog, i u cenu i dinamiku isporuke vakcina na koje se obavezao proizvođač AstraZeneka, prenosi Rojters.

Prošlog meseca je ova britansko-švedska kompanije tražila reviziju rokova isporuke zbog problema u proizvodnji što je izazvalo oštar sukob sa EU zbog kašnjenja sa ugovorenim isporukama.

Između ostalog, otkriveno je i da je EU pristala na cenu od 2,9 evra po dozi vakcine, što se delimično podudara sa cenom od 2,5 evra koju je ranije u svojim izveštajima navodio Rojters.

Tim novinara italijanske nacionalne televizije RAI utvrdio je da se AstraZeneka obavezala da će isporučiti između 80 i 120 miliona doza vakcina do kraja marta, a preostalih 180 miliona doza do kraja juna.

Iz kompanije AstraZeneka niko nije hteo da komentariše ove informacije, ali je prošlog meseca kompanija najavila smanjenje proizvodnje u prvom kvartalu ove godine na 31 milion doza, a nešto kasnije, nakon snažnih pritisaka iz EU, korigovala tu brojku na 40 miliona doza.

U jednom dokumentu EU u koji je Rojters imao uvid, piše da je AstraZeneka u decembru obavestila EU da će do kraja marta ove godine uspeti da isporuči svega 80 miliona doza vakcine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar