Objavljena cela presuda Karadžiću na srpskom jeziku

HAG – Rezidualni mehanizam za krivične sudove u Hagu objavio je na srpskom jeziku pisanu presudu, kojom je prvi predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić osuđen na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovečnosti, kršenja zakona i običaja ratovanja.

Porftal Klix.ba prenosi link cele presude od 412 strana, a na javnoj sednici 20. marta 2019. godine Žalbeno veće Mehanizma saopštilo je samo sažetak svoje odluke, kojom je preinačilo prvostepenu presudu iz marta 2016. godina u pogledu kazne, kojom je Karadžić bio osuđen na 40 godina zatvora.

Ovom odlukom potvrdilo je prvostepenu presudu, kojom je u delu kojim je po ovoj, prvoj i jedinoj od 11 tačaka optužnice, bio oslobođen od optužbi.

1. Nije kriv po tački jedan za genocid u sedam opština BiH u periodu 1992 – 1995.
Žalbeno veće smatra da nije počinjen genocid na teritoriji opština Bratunac, Prijedor, Vlasenica, Zvornik, Sanski Most, Foča i Ključ, ali jeste utvrdilo da su počinjeni drugi ratni zločini u tim opštinama od 1992. do 1995, koji su bili koordinirani iz vrha Repubike Srpske

Karadžić je, međutim, pravosnažno proglašen krivim za genocid u Srebrenici, za progon civila i zlocine protiv čovečnosti, za istrebljenje stanovništva, za ubistava, zločin protiv čovečnosti.

Kriv je i za ubistva, kršenje zakona i običaja rata, za progon i deportacije, zločin protiv čovečnosti, nehumana dela, nasilno premeštanje i druge nečovecne zločine, kršenje zakona i običaja ratovanja, nezakonite napade na civile i uzimanje talaca, pripadnika UNPROFOR-a.

Karadžić u pritvorskoj jedinici u Hagu i dalje čeka odluku predsednika Mehanizma u kom zatvoru će služiti kaznu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.