U trendu

Objavljena lista najmoćnijih pasoša: Srpski jači od američkog

Prema indeksu pasoša 193 zemlje članice Ujedinjenih nacija, pasoš srpskih državljana visoko je rangiran. Lista pasoša je sastavljena na osnovu toga u koliko zemalja vlasnik istog ima odobren bezvizni pristup ili dobija vizu po dolasku.

Iako je pasoš Novog Zelanda proglašen za najmoćniji na svetu u novom rejtingu, nije da im je od velike koristi budući da se u ovom trenutku njima savetuje da se suzdrže od međunarodnih putovanja, piše Independent.

Novi Zeland osigurao je prvo mesto sa ocenom 129, a slede Nemačka, Austrija, Luksemburg, Švajcarska, Irska, Južna Koreja, Japan i Australija, sve sa ocenom 128, te dele drugo mesto.

Na trećem mestu su Švedska, Belgija, Francuska, Finska, Italija i Španija, dok se Velika Britanija na četvrtom mestu pridružila Holandiji, Danskoj, Portugaliji, Litvaniji, Norveškoj, Islandu i Kanadi.

SAD se ne nalaze među prvih 10, već su na 21. mestu zajedno sa Malezijom, uz bezvizni pristup u 52 zemlje i vizom po dolasku za 40 destinacija, a ispred SAD je i Srbija koja se sa ocenom 102 nalazi na 14. mestu. Državljani Srbije mogu ući u 66 zemalja bez vize, a u 36 dobijaju vizu pri dolasku, dok je za 96 zemalja viza potrebna.

Na kraju liste su Avganistan i Irak, koji imaju ocenu od samo 31, a nešto bplje su Sirija (34), Somalija (35) i Jemen (36).

Od zemalja u regionu najbolje je rangirana Slovenija koja je na petom nivou i čiji stanovnici mogu u 125 zemalja slobodno da uđu, a slede Grčka (na 6. nivo), Hrvatska (8), Albanija (17), Severna Makedonija (16), Crna Gora (18), Bugarska (9), Rumunija (9).

Indeks pasoša naglašava da je pandemija virusa korona imala haotičan uticaj na putovanja i sveukupnu „otvorenost sveta“.

„Uprkos velikoj nestabilnosti pasoške moći tokom prošle godine, Indeks pasoša je ažurirao rang liste pasoša u realnom vremenu, prikazujući stvarni efekat pandemije na rangiranje pasoša“ , navode na zvaničnom veb sajtu.

Podaci su jasni: Uz privremene zabrane putovanja i vizna ograničenja, mnoge zemlje koje su nekada imale moćan pasoš sada se svrstavaju među najniže na svetu, prenosi B92.

Kako se navodi, zbog pandemije koronavirusa vizni režimi su promenjeni u mnogim zemljama, koje su zatvorile svoje granice u potpunosti ili ne dozvoljavaju ulazak građanima zemalja u kojima je visoka stopa oboljevanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar