U trendu

Objavljivanje presude Ratku Mladiću 22. novembra

Sudsko veće Haškog tribunala izreći će 22. novembra prvostepenu presudu generalu Ratku Mladiću povodom optužbi za ratne zločine počinjene na teritoriji Bosne i Hercegovine tokom 1992. do 1995. godine, najavljeno je danas iz Haga.

Presudu će doneti sudsko veće na čelu sa sudijom Alfonsom Orijeom, a biće objavljena u sudinci 1 tog suda, sa početkom u 10 sati.

Reč je o prvostepenoj presudi, na koju će moći da se žale i haško tužilaštvo i Mladićeva odbrana.

Haško tužilaštvo je u završnoj reči krajem prošle godine zatražilo od sudskog veća da Mladića osudi na doživotni zatvor, uz obrazloženje da bi kraća kazna bila „uvreda za žrtve, žive i mrtve i uvreda za pravdu“, dok je odbrana tražila oslobađajuću presudu.

Optužnica Mladica tereti za genocid, progon, istrebljenje, ubistva, deportacije i prisilno premeštanje i za zlocine protiv covecnosti.

U dodatnih pet tacaka, Mladic je optužen i za ubistvo, teror, nezakonite napade na civile i uzimanje talaca i za kršenje zakona i obicaja rata.

Sudenje generalu Vojske Republike Srpske Ratku Mladicu pocelo je u maju 2012. godine, a okončano 15. decembra 2016. godine.

Mladić je uhapšen maju 2011, nakon 12 godina skrivanja u okolini Lazarevca i izručen Hagu.

Vlada Srbije nedavno je na zahtev njegovih branilaca i porodice dala garancije za Mladićevo puštanje na privremenu slobodu iz pritvora Haškog tribunala radi lečenja, a odgovor Haga se i dalje čeka.

(Tanjug)