U trendu

Očekivanja od samita nisu velika, ali moguć skroman pomak

ŽENEVA – Očekivanja da će na današnjem samitu predsednika Rusije i SAD Vladimira Putina i Džoa Bajdena doći do ogromnog napretka nisu velika, zbog neslaganja u brojnim oblastima, ali ima nekoliko pitanja u kojima bi moglo doći do skromnog pomaka, ocenjuje Rojters.

Odnosi Vašingtona i Moskve su trenutno na najnižem nivou u poslednjih nekoliko godina, međutim, oba lidera izrazila su nadu da bi njihov sastanak mogao da dovede do stvaranja stabilnih i predvidljivih odnosa iako ostaju na suprotnim polovima po svim pitanjima – od Ukrajine, preko Sirije, ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog.

Susret predsednika Bajdena i Putina prvi put danas u Ženevi

Predsednici Sjedinjenih Američkih Država i Rusije Džozef Bajden i Vladimir Putin sastaće se danas u Ženevi, i to će biti njihov prvi zvanični susret kao dva predsednika. Detalji samita u Ženevi su dogovoreni na sastanku savetnika za nacionalnu bezbednost SAD DŽejka Salivana i njegovog ruskog kolege Nikolaja Petruševa.

Dvojica lidera će razgovarati o bilateralnim vezama, problemima vezanim za stratešku nuklearnu stabilnost, navodnom ruskom uplitanju u izbore, hakovanju i drugim pitanjima, uključujući saradnju u borbi protiv kovid-19 i regionalne sukobe. Sastanak je zakazan je za 13 sati po lokalnom vremenu i prvo će biti održan u užem, a zatim u širem formatu.

AP Photo/Mićael Probst

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.