Od 2020. deca će u školama učiti o klimatskim promenama

RIM – Italija će postati prva zemlja koja je nastavu o klimatskim promenama učinila obaveznom u školama, najavio je ministar obrazovanja Lorenco Fioramonti.

Kada se deca vrate u školske klupe u septembru 2020. godine, nakon letnjih praznika, njihov godišnji program će uključivati i 33 časa – otprilike jedan u školskoj nedelji – posvećena klimatskim promenama i održivom razvoju, prenosi Juronjuz.

„Želim da italijanski obrazovni sistem postane prvi obrazovni sistem koji životnu sredinu i društvo stavlja u srž svega što učimo u školi,“ pojasnio je Fioramonti za Rojters.

„Celokupno ministarstvo se menja kako bi održivost i klima postali centar obrazovnog modela“, dodao je.

Fioramonti (42) je bivši profesor političke ekonomije na Univerzitetu Pretorija u Južnoj Africi i autor dveju knjiga u kojima tvrdi da bruto domaći proizvod – glavni instrument koji se koristi za merenje ekonomskog stanja zemlje – nije pokazatelj koliko su zdrave ekonomije i zapravo predstavlja iskrivljenu sliku.

On je postao poslanik 2018. godine za populistički pokret Pet zvezdica, a unapređen je u ministra u septembru nakon što je njegova stranka ušla u koaliciju sa Demokratskom strankom.

Pozvao je na nove poreze na avionske karte i na dobit od bušenja nafte kako bi se povećala sredstva za obrazovne i okolišne politike.

Takođe je u septembru ohrabrio učenike da preskoče časove i učestvuju u protestima „Petak za budućnost“ koji pozivaju svetske lidere da preduzmu odlučniju akciju u borbi protiv klimatskih promena.

Opisao je taj pokret, koji je godinu ranije pokrenula švedska tinejdžerka Greta Tunberg, kao „bitan“, dodajući da budućnosti učenika „preti uništavanje životne sredine i neodrživ model ekonomskog rasta“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.