U trendu

Od danas izbori za Evropski parlament (VIDEO)

Oko 400 miliona ljudi iz 28 članica Evropske unije od danas do 26. maja biraće svoje predstavnike u Evropskom parlamentu za narednih pet godina.

Nova istraživanja javnog mnenja pokazaju da birače pred ove izbore najviše brinu ekonomija, nezaposlenost, imigracija, ekologija, ali i terorizam, unapredjenje ljudskih prava, demokratija, socijalna zaštita.

Glasanje na evropskim izborima počinje danas, u četvrtak 23. maja u Holandiji i Britaniji, u Irskoj se glasa u petak 24. maja, u Češkoj u petak i subotu –  24. i 25. maja, u Letoniji, Malti i Slovačkoj u subotu 25. maja a u preostaloj 21 članici u nedelju, 26. maja.

Ukupno se bira 751 evroposlanik, obzirom da Velika Britanija nije napustila EU. Da je Velika Britanija izašla iz EU krajem marta, kako je prvobitno planirano, u Parlamentu bi sedelo 705 poslanika.

Preliminarni rezultati znaće se u kasnim večernjim satima u nedelju a novoizabrani evroposlanici će već u ponedeljak početi razgovore o formiranju parlamentarnih grupa.

Objavljivanje delimičnih i preliminarnih rezultata nije dozvoljeno pre nego što se zatvore sva biračka mesta u EU, a to je nedelja 26. maj u 23.00.

Pravo glasa moglo bi da ima više stotina hiljada gradjana Srbije koji pored srpskog imaju i državljanstvo neke od zemalja članica EU, ali sudeći po dosadašnjoj praksi, to pravo iskoristiće mali procenat potencijalnih birača.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.