U trendu

Od Đukanovića se očekuje informacija o situaciji u Crnoj Gori

PODGORICA/BRISEL – Crnogorski predsednik Milo Đukanović učestvovaće na sutrašnjem samitu EU – Zapadni Balkan u Tirani, a evropski zvaničnici očekuju da će od njega čuti više o situaciji u Crnoj Gori.

To je na na konferenciji za medije rekao evropski zvaničnik u odgovoru na pitanje Pobjede kakav će stav EU zauzeti kad je u pitanju Crna Gora imajući u vidu aktuelnu krizu u zemlji.

Zvaničnik je rekao i da je najvažnije imati funkcionalan Ustavni sud.

„Samit će biti prilika za razgovor sa predsednikom Đukanovicem. Očekujemo da od Đukanovica čujemo više o situaciji u Crnoj Gori. U ovakvim situacijama, uvek je važno imati funkcionalan Ustavni sud, jer on odlučuje o tome sta je prava interpetacija domaćih zakona donešenih od kvalifikovanih tela“, rekao je zvaničnik.

Da je izglasavanje sudija Ustavnog suda jedan od prioriteta Crne Gore, naglasili su brojni zvaničnici i diplomate.

To je nedavno konstatovao i specijalni izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar, rekavši da je pitanje Ustavnog suda urgentno.

Osim toga, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj, naglasio je nedavno prilikom susreta sa Đukanovićem da EU neće odobriti paket finansijske podrške za energetiku Crnoj Gori ukoliko se nastavi blokada institucija i u najskorije vreme situacija ne normalizuje, podseća podgorički dnevnik.

Samit EU-Zapadni Balkan prvi put se održava u regionu, odnosno u jednoj zemlji koja nije punopravna članica evropskog bloka.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel kazao je ranije da će samit biti prilika “ da se ponovo potvrdi naše pojačano angažovanje“

„Zapadni Balkan je ključni prioritet za Evropsku uniju. EU i Zapadni Balkan su potrebni jedni drugima“, saopštio je Mišel.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar