U trendu

Od Slovenije se traži da omogući ulazak hiljadama migranata

LJUBLJANA – Slovenačka udruženja predložila su vladi te zemlje da omogući slobodan ulazak u Sloveniju hiljadama ilegalnih migranata koji trenutno borave u Bosni i Hercegovini i dalje u druge zemlje Evropske unije, prenosi mariborski list „Večer“.

Ponašanje Slovenije, ali i EU, stvara na tom području humanitarnu krizu s političkim posledicama i zaoštrenim odnosima u regionu, izjavio je za taj list muzičar i aktivista Miha Blažič, dodavši da bi se stradanja ilegalnih migranata koji žele da se dokopaju severa i zapada Evrope mogla smanjiti ako sve članice EU solidarno prihvate deo migranata.

Slovenija bi im mogla omogućiti normalan ulazak kao prva zemlja Šengena, čime bi postala uzor drugim članicama da postupe prema načelu solidarnosti, kazao je Blažič, a prenosi „Večer“.

Slično Blažiču poziciju Slovenije prema migranatima u BiH vide i nevladine organizacije InfoKolpa, Slovenska filantropija i Ambasada Rog koje kritikuju kako se prema migrantima odnose poslednje dve slovenačke vlade – Mire Cerara i Marjana Šareca.

U tim organizacijama smatraju da je sadašnja humanitarna kriza u migrantsim kampovima u BiH i posledica masovne readmisije migranata iz Slovenije, najpre u Hrvatsku, a onda i BiH, prenosi Hina.

Iz ministarstva spoljnih poslova koje sada vodi Cerar u vezi s mogućom inicijativom o navode da to nije u njihovoj nadležnosti već ministarstva unutrašnjih poslova.

Udruženja tvrde da je situacija s migrantima na balkanskoj ruti pogoršana upravo inicijativom nekadašnje Cerarove vlade koja je podigla deo žice prema Hrvatskoj te 2016. zagovarala evropsku pomoć Makedoniji u zatvaranju grčko-makedonske granice.

Upravo je sadašnji ministar unutrašnjih poslova Boštjan Poklukar bio među onima koji su na evropskom nivou odbacivali pristup migrantskoj problematici u kojem bi bilo više solidarnosti i humanosti, tvrde udruženja iz Slovenije.

(Tanjug)

Napišite komentar