U trendu

Odbačen predlog za prijem 5.000 najugroženijih izbeglica

BERLIN – Velikom većinom glasova, nemački Bundestag je odbacio inicijativu Zelenih da Nemačka primi pet hiljada najugroženijih izbeglica, pišu danas nemački mediji.

Zahtev Zelenih se odnosi na pet hiljada najugroženijih izbeglica iz pretrpanih prihvatnih kampova na grčkim ostrvima, pre svega na maloletnike bez pratnje, trudnice, žene sa ili bez dece, prenosi HINA.

Za prihvat izbeglica je glasalo svega 117 poslanika, a protiv 495, uz obrazloženje da inicijativa Zelenih „nije loša“, ali da Nemačka ne bi trebalo samostalno da pokreće „izolovane akcije“ bez prethodnih konsultacija sa svojim evropskim partnerima.

„Potrebno nam je rešenje na nivou cele Evrope, a dogovor o tom pitanju nije daleko, jer su Francuska, Finska i Portugal već iskazale spremnost“, rekla je predsednica poslaničkog kluba Socijaldemokratske stranke u Bundestagu, Eva Hegl.

Poslanik vladajuće Hrišćansko-demokratske unije Aleksander Trom upozorio je da bi samostalno donošenje ovakve odluke bilo u suprotnosti sa naporima da se u EU primeni jedinstvena politika prema azilantima.

Kako HINA prenosi, 48 poslanika demohrišćanskog kluba u Bundestagu saglasno je da je potrebno težiti zajedničkim rešenjima, ali oni se zalažu da se što pre pomogne najugroženijima, kao i za pružanje neposredne pomoći Grčkoj na licu mesta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.