U trendu

Odbor za spoljne poslove EP danas o izveštajima o Srbiji i Kosovu

BRISEL – Izveštaji Evropskog parlamenta o Srbiji i Kosovu danas su na dnevnom redu Odbora za spoljne poslove EP.

U izveštaju za Srbiju evropskog poslanika Vladimira Bilčika pozdravlja se činjenica da članstvo u EU i dalje predstavlja strateški cilj Srbije, ali se navodi i da će normalizacija odnosa sa Prištinom i usklađivanje sa evropskom spoljnom politikom odrediti dinamiku sprskog puta prema EU.

U izveštaju se kritikuje Beograd zbog toga što nije uspeo da se uskladi sa restriktivnim merama EU protiv Rusije i iskazuje žaljenje „zbog bliskih odnosa Srbije sa Rusijom”, ali se pozdravlja usklađivanje Srbije u glasanju za relevantne rezolucije Generalne skupštine UN.

“Srbija kao zemlja kandidat mora da se pridržava principa i politike EU, a usklađivanje sa ratnohuškačkim autokratskim režimom je neprihvatljivo”, piše u nacrtu teksta.

Što se tiče dijaloga sa Prištinom, Bilčik daje podršku specijalnom predstavniku EU za dijalog Miroslavu Lajčaku, poziva na punu implementaciju svih relevantnih sporazuma, uključujući uspostavljanje Zajednice srpskih opština i očekuje da se Beograd i Priština uključe u dijalog da bi se postigao sveobuhvatan, pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa u skladu sa međunarodnim pravom.

Bilčik je “duboko je zabrinut zbog tenzija na severu Kosova i neprihvatljive pucnjave na pravoslavno Badnje veče i podseća na zajedničku odgovornost za mir i vladavinu zakona za sve ljude na Kosovu”.

U Nacrtu rezolucije EP o Kosovu „poziva se na punu implementaciju svih relevantnih sporazuma, uključujući uspostavljanje Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom“ i iznosi žaljenje zbog činjenice da su inicijative za uključivanje srpske zajednice u političke, društvene i ekonomske strukture Kosova i dalje veoma ograničene.

Vlada u Prištini i predstavnici Srba na KkiM pozivaju se da se posvete istinskom dijalogu kako bi se povećalo međusobno poverenje, navodi se u dokumentu čiji je autor poslanica EP Viola von Kramon Taubadel iz političke grupe zelenih partija.

I u slučaju Prištine, nacrt dokumenta daje „punu podršku specijalnom predstavniku EU za dijalog Beograda i Prištine, poziva Kosovo i Srbiju da se uključe u ovaj dijalog u dobroj veri i u duhu kompromisa kako bi postigli sveobuhvatan, pravno obavezujući sporazum o normalizaciji njihovih odnosa, zasnovan na međusobnom priznavanju, u skladu sa međunarodnim pravom“.

U Nacrtu rezolucije osuđuju se sve akcije koje ugrožavaju stabilnost i proces pomirenja, uključujući tenzije na severu KiM i podseća se na zajedničku odgovornost za mir i vladavinu zakona svih ljudi na KiM.

Danas će poslanici iz Odbora za spoljnu politiku EP raspravljati o ovim nacrtima izveštaja, glasanje u Odboru je predviđeno za sredinu aprila, a konačno usvajanje na plenarnoj sesiji EP je zakazano za maj.

U međuvremenu, poslanici drugih političkih grupa imaju rok do 15. februara da prilože svoje amandmane, što može dovesti do promena u izveštajima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar