U trendu

Odbornici koji su bili protiv preimenovanja koranskog mosta

ZAGREB – Draženka Polović, iz platforme Možemo, koja je bila jedna od četiri odbornika Gradskog veća Karlovca, koji su glasali protiv preimenovanja koranskog mosta na kojem je streljano 13 zarobljenika tadašnje JNA, rekla je da joj je žao što će taj most postati „jeftina moneta za dokazivanje domoljublja i polarizaciju društva“.

Ona je na sednici lokalnog parlamenta noćas rekla da se to deševa u trenutku kada Karlovac gubi bitku s autentičnim i pravim vrednostima modernog i naprednog grada – slobode, tolerancije, dijaloga, uvažavanja i brige za svakog građanina.

Antun Alegro, član Odbora za imenovanje ulica karlovačkog Gradskog veća, mural s likom pripadnika jedinice GROM, koji je streljao 13 zarobljenika JNA, opisao je rečima da je „ispod svakog nivoa da vas neka mrka osoba boje leša gleda iz podvožnjaka koji je tradicionalno mesto uriniranja“, preneo je portal hrvatskog nedeljnika Novosti.

Poručio je da „ne možemo graditi identitet grada na zločinu, jer postoji hiljade drugih načina i potencijalnih imena kako se most mogao nazvati, ako uopšte treba nazivati nakon puno decenija njegovog postojanja bez ikakvog konkretnog imena“.

„Činjenica je da je počinilac zločina bio član jedinice po kojoj se most naziva i to upravo na dan kada je taj zločin učinjen. Dakle, ne postoji nikakva nedvosmislenost šta se želi tim činom poručiti“, kazao je Alegro, koji se, kako se navodi, odmah našao na meti paljbe nekih zajapurenih gradskih odbornika Doovinskog pokreta i HDZ-a, od kojih ga je jedan napao u stilu „gde si bio 1991.“.

Iz Udruženja Veterana Domovinskog rata i antifašista (VEDRA) poručili su javnosti da im je neshvatljivo i sramotno da se nekome ko je ubio zarobljenike i osuđen za ratni zločin, postavlja mural, a još više da koranski most bude nazvan po jedinici čiji je Hrastov bio pripadnik.

Inicijativa mladih za ljudska prava predložila je preko svog Facebook profila nadležnima u Karlovcu da umesto po Specijalnoj jedinici policije Grom, most nazovu po mirovnoj aktivistkinji Jelki Glumičić, jednoj od osnivačica zagrebačke Antiratne kampanje.

Takvim i sličnim simboličkim potezima, za koje, posve je jasno, ni Karlovac ni dobar deo Hrvatske nije spreman nakon gotovo tri decenije od završetka rata, propušta se prilika promovisanja mira, solidarnosti i tolerancije.

Umesto toga forsiraju se simboli militarizacije i primiče mitologizacija poslednjeg rata u kojem se na ratni zločin još uvek gleda kao na patriotski čin, piše portal Novosti.

Gradsko veće Karlovca je na sednici, koja je trajala do ranih jutarnjih sati, prihvatilo predlog da se koranski most nazove po Gromovima, a osuđeni ratni zločinac Mihajlo Hrastov lično se pojavio na otvorenju vlastitog murala, kazavši da je „on svoje, kako se kaže odradio pošteno, muški“

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.