U trendu

Odbrana ponovo traži izuzece sudija u procesu protiv Mamica

ZAGREB – Odbrana Zdravka Mamića i saotuženima za izvlačenje 144 miliona kuna iz Fudbalskog kluba Dinamo zatražila je danas izuzeće članova optužnog veća i predsednika Županijskog suda u Osijeku sudiju Zvonka Vrbana.

Reč je o drugom procesu protiv bivšeg čelnika Dinama i njegovih saradnika u kojem se oni terete da su novac iz kluba izvlačili putem lažnih faktura off shore firmi, a ovo je treći put da odbrana traži izuzeće nekog od sudija.

Optužnica protiv Mamića i saradnika podignuta je u julu 2017. godine, ali je sud još nije potvrdio, preneli su hrvatski mediji.

U nekoliko navrata sednice optužnog veća su odlagane.

Danas je odbrana sportskih menadžera Marija Mamića, rođenog Zdravkovog brata, i Nikija Vuksana zatražila izuzeće članova optužnog veća i predsednika suda jer sumnja u njihovu pristranost.

Naime, Mariju Mamiću i Nikiju Vuksanu imovina je zamrtnuta već tri i po godine, iako prje potvrđivanja optužnice ona može biti pod blokadom maksimalno dve godine, objašnjavaju svoj zahtev advokati Ksenija Vržina i Ivan Stanić.

Obojici optuženih sportskih menadžera imovina je blokirana krajem novembra 2015. godine.

Imovina okrivljenim osobama zamrzava se kako bi se, ukoliko budu proglašeni krivima, od njih mogla naplatiti nezakonito stečena korist.

Ali, prema izmenama Zakona o krivičnom postupku iz jula 2017. te blokade imovine mogu trajati najduže dve godine pre potvrđivanja optužnice.

U ovom slučaju optužnica još nije potvrđena, a Mariju Mamiću i Nikiju Vuksanu deo imovine je još pod blokadom.

Mario Mamić je u nekoliko navrata tražio ukidanje privremenih mera osiguranja oduzimanja imovinske koristi, ali sud u Osijeku nije o njegovim zahtevima odlučivao.

Zbog izostanka bilo kakve reakcije optužnog veća odbrana je zaključila kako je njihova nepristranost upitna. “Bilo kakva odluka optužnog veća trebalo je da usledi i u razumnom roku čime bi se dokazala nepristranost sudija”, stoji u zahtevu odbrane dvojice Mamićevih saokrivljenima.

Odluka o zahtjevu za izuzećem očekuje se uskoro. Optužno veće trebalo bi da odlučuje i o zahtevu USKOK-a da se Zdravku Mamiću u ovom sudskom postupku odredi istražni zatvor.

Kada bi se to dogodilo Hrvatska bi mogla da traži njegovo izručenje iz BiH.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.