U trendu

ODKB: Širenje NATO povećava tenzije

MOSKVA – U Moskvi je u ponedeljak održan samit šefova država članica Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) koje su upozorile da će širenje NATO povećati tenzije.

Samit je održan povodom 30. godišnjice potpisivanja Ugovora o kolektivnoj bezbednosti i 20. godišnjice od osnivanja te organizacije.

Generalni sekretar ODKB Stanislav Zas rekao je da će militarizacija Evrope i dalje širenje NATO, uključujući prijem Švedske i Finske samo povećati tenzije u regionu.

On je rekao da pitanje učešća snaga ODKB u ruskoj specijalnoj operaciji u Ukrajini nije bilo tema samita, navodi TAS S.

Na marginama samita Putin je održao odvojene sastanke sa kolegama iz Kazahstana, Belorusije, Kirgistana i Tadžikistana, kao i sa premijerom Jermenije.prenosi RIA Novosti.

Sa predsednikom Kazahstana Kasim-Žomartom Tokajevim razgovarao je o bezbednosnim i ekonomskim pitanjima, kao i o budućem zajedničkom učešću na različitim forumima.

Putin i beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko imali su kratak razgovor o pretovaru robe u ruskim lukama, izgradnji beloruskog terminala u blizini Sankt Peterburga i saradnji u oblasti raketne nauke i drugim oblastima vojno-industrijskog kompleksa.

Sa predsednikom Kirgistana Sadirom Japarovim Putin je razgovarao o zajedničkim trgovinskim pitanjima, a sa jermenskim premijerom Nilolom Pašinjanom o situaciji u Karabahu i ekonomskoj saradnji.

Ranije tokom dana, Putin i predsednik Emomali Rahmon razgovarali su o regionalnoj bezbednosti i modernizaciji oružanih snaga Tadžikistan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.