U trendu

Odloženi ragzovori o slobodnoj trgovini EU-Australija, zbog spora oko podmornica

Nova runda pregovora Evropske unije i Australije o slobodnoj trgovini odložena je posle spora oko odluke Kanbere da otkaže vredan ugovor o nabavci podmornica od Francuske.

Portparolka Evropske komisije Mirijam Garsia Ferer potvrdila je danas odluku o odlaganju, ali nije dala konkretan razlog za odlaganje.

EU je pokrenula pregovore o trgovinskom sporazumu sa Australijom 2018. godine, a 12. runda pregovora trebalo je da bude održana kasnije ovog meseca putem video veze.

Australijski premijer Skot Morison otkazao je prošlog meseca sporazum o nabavci 12 konvencionalnih podmornica vredan 90 milijardi australijskih dolara, zaključen 2016. sa francuskom državnom Naval grupom, pošto je Australija sklopila pakt sa SAD i Britanijom, koji uključuje i isporuku američkih podmornica na nuklearni pogon.

Taj potez ne samo da je razbesneo Francusku već je izazvao i kritike predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen.

Francuska je optužila SAD i Australiju za izdaju zbog otkazanog ugovora i tajnog pregovaranja trilateralnog saveza, zatim je opozvala svoje ambasadore iz Vašingtona i Kanbere. Francuski ambasador vratio se u medjuvremenu u SAD ali još nema reči kada će se ambasador vratiti u Australiju.

Evropska unija predstavljala je trećeg najvećeg trgovinskog partnera Australije u 2020. godini, iza Kine i Japana, a ispred SAD, prema podacima EU.

EU zvaničnik upoznat sa ovim pitanjem rekao je da je spor oko podmornica direktno uticao na odluku o odlaganju pregovora ali je ukazao da u svakom slučaju trgovinski sporazum još nije bio spreman da bude zaključen.

Taj zvaničnik je rekao da odlaganje ne znači kraj pregovora i izrazio uverenje da će dve strane nastaviti da rade na postizanju sporazuma. //

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.