U trendu

Odnosi Severne Makedonije i Bugarske se pogoršavaju

SKOPLJE – Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski izjavio je danas da se odnosi Severne Makedonije i Bugarske pogorÅ¡avaju i da je obeleÅŸavanje 151. godiÅ¡njice rođenja Goce Delčeva bespotrebno iskorišćen za podizanje tenzija.

„Svi koji su ÅŸeleli da prisustvuju bili su dobrodoÅ¡li, ali oni koji su pokuÅ¡ali da napadnu policiju zaradili su prekrÅ¡ajne ​​prijave i deportaciju. Svaka evropska drÅŸava to radi na identičan način“, rekao je Pendarovski.

Dodao je da slobodno mogu da se oglase oni koji su imali nameru da prisustvuju ovom događaju, a da su u tome onemogućeni.

„To Å¡to Bugarsi iz Makedonije rade u Briselu i Sofiji nije niÅ¡ta novo u vezi sa prituÅŸbama o krÅ¡enju njihovih prava. Iako su ih primili i ja i drugi organi, iako po svim međunarodnim normama građani Severne Makedonije treba da traÅŸe svoja prava ako misle da su ugroÅŸeni od strane makedonskih institucija… izabrali su pogreÅ¡an put. To ne znači da nećemo servisirati njihove potrebe, ali mislim da gube vreme traÅŸeći pomoć u evropskim institucijama, sudu u Strazburu, a ne da prvo svoje probleme reÅ¡avaju u Skoplju“, rekao je Pendarovski, prenela je skopska agencija Makfaks.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.