U trendu

Odziv francuskih birača u podne – 28,23 procenata

Odziv birača na predsedničkim izborima u podne u Francuskoj manji je nego na prethodnim predsedničkim izborima održanim 2012. godine i iznosi 28,23 procenata, javlja AFP.

Na prethodnim predsedničkim izborima izlaznost u podne bila je 30,66 odsto, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Izlaznost u podne, u prvom krugu predsedničkih izbora koji je održan 23. aprila, iznosio je nešto malo više – 28,54 procenata.

Nezavisni predsednički kandidat Emanuel Makron glasao je u priobalnom gradu Tukeu na severu Francuske zajedno sa suprugom Brižit Makron.

Bivši ministar ekonomije u vladi Manuela Valsa, imao je osmeh na licu i mazio je svog crnog psa dok je izlazio iz vikendice, preneo je AP.

Iz bezbednosnih razloga Makron je prevezen na biracacko mesto u gradskoj opštini u Tukeu, gde se rukovao sa velikom grupom pristalica, pre nego što je glasao.

Predsednički kandidat francuske krajnje desnice Marin Le Pen glasala je u Enijen Bumonu, malom gradu na severu Francuske.

Tokom glasanja Le Penove nije bilo incidenata, jer je policija dva sta ranije uhapsila aktivistkinje feminističkog pokreta, koje su okačile veliki transparent protiv Le Penove na lokalnu crkvu, preneo je AP.

Biračka mesta širom Francuske, gde se održavaju predsednicki izbori, otvorena su u 8:00 sati, a biće zatvorena u 19:00, osim u velikim gradovima gde će se glasati do 20:00 sati.

Ukupno 47 miliona Francuza, koliko je upisano u biračke spiskove, opredeljuje se između centriste Emanuela Makrona ili desničarke Marin Le Pen. Za izbore je otvoreno skoro 67.000 birališta.

Prvi nezvanični rezultati o pobedniku izbora biće poznati oko 20:00 sati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.