U trendu

OEBS o izborima: Unapređen proces, neke nepravilnosti ostale

TIRANA – OEBS je nakon albanskih izbora ocenio da je zabrinjavajuća bila zloupotreba državnih resusra, a zajednička posmatračka misija sastavljena od predstavnika OEBS, PŠE, ODIHR utvrdila je da je pravni okvir, uprkos nekim nejasnoćama, adekvatna osnova za demokratske izbore.

Kako se navodi, nedavne promene pravnog okvira pružile su dodatne mere zaštite i zasnivale se na širokom političkom konsenzusu. Nova izborna administracija dobro se nosila sa obimnim novim zadacima koje je preuzela i uživala je sveukupno poverenje.

„Prošlogodišnji politički sporazum pokrenuo je važne reforme i uveo e-tehnologiju koja je poslužila za jačanje poverenja u izborni proces. To pokazuje da politički kompromis i konvergencija služe najboljem interesu albanskog naroda“, rekao je Azaj Gulijev, specijalni koordinator i lider kratkoročnih posmatrača OEBS-a.

Oko 3,5 miliona ljudi bilo je registrovano za glasanje na izborima koji su održani u pozadini globalne pandemije kovid-19, a zabrinutost je izazvala rasprostranjena kupovina glasova u celoj zemlji, navodi se u saopštenju.

„Uprkos opštem poboljšanju ukupnog okvira, navodi o široko rasprostranjenoj praksi kupovine glasova tokom čitavog izbornog procesa i dalje predstavljaju ozbiljan problem u Albaniji, a to ima negativan uticaj na opštu percepciju javnosti i poverenje u izborni proces. Kao i podsticaji i pritisak na državne službenike “, rekao je Aleksander Pociej, šef delegacije PŠE.

On je poručio i da su PŠE i Venecijanska komisija spremni da nastave saradnju sa albanskim vlastima radi daljeg unapređenja zakonskog izbornog okvira u zemlji.

Kako stoji u saopštenju, iako je sam proces na dan izbora bio uglavnom transparentan, mere povezane sa pandemijom slabo su sprovođene.

Ističe se i da je novouvedeni sistem elektronske identifikacije birača uspostavljen na svim biračkim mestima.

„Bilo mi je drago što sam prisustvovao velikoj efikasnosti sistema biometrijske identifikacije. Ovo je važan korak koji može samo ojačati poverenje u izborni proces“, rekao je Reinhold Lopatka, šef delegacije PS OEBS-a. On je rekao i da je bio zabrinut zbog incidenata koji su prethodili izbornom danu i naglasio da podsticanje na nasilje neće biti tolerisano.

Uprkos dobro razvijenom pravnom okviru koji je sprečio zloupotrebu državnih resursa, mnoge javne ličnosti nastavile su da vode kampanju tokom obavljanja službenih dužnosti. To je, zajedno sa pokretanjem nekoliko velikih vladinih infrastrukturnih projekata uoči izbora, dalo vladajućoj stranci značajnu prednost, ocenjuje se u saopštenju.

„Posle mnogih političkih sukoba u Albaniji u poslednje vreme, ohrabrujuće je videti da se poverenje u izborni proces polako obnavlja“, rekla je Uršula Gacek, koja je bila na čelu ODIHR-ove ograničene misije za posmatranje izbora, dodajući da je za žaljenje što i dalje ostaju nepravilnosti poput zloupotrebe položaja i kupovine glasova.

Međunarodna posmatračka misija na albanskim parlamentarnim izborima imala je 125 posmatrača iz 32 zemlje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.