U trendu

OEBS: Politički lideri da nađu rešenje za migrante u BiH

KOPENHAGEN – Politički lideri na svim nivoima moraju prevazići razlike i pronaći zajedničko humano i trajno rešenje humanitarne krize u migrantskom kampu Lipa u Bosni i Hercegovini, poručili su danas predsedavajući Generalnog odbora Parlamentarne skupštine OEBS-a za demokratiju, ljudska prava i humanitarna pitanja i Ad hoc komitet za migracije.

Kiparski parlamentarac Kirijakos Hađijanni, koji predsedava humanitarnim odborom, i Margareta Sederfelt, koja predsedava odborom za migracije, naglasili su potrebu da državni i lokalni lideri rade zajedno sa agencijama za pomoć i nevladinim organizacijama na terenu kako bi zadovoljili potrebe oko 1.400 migranata koji su se pridružili ostalima (oko 1.500 osoba) koji su na severozapadu BiH nakon zatvaranja kampa Lipa kod Bihaća, navodi se u saopštenju OEBS-a.

Oni su pozvali vlasti BiH da se pridržavaju principa međunarodnog prava i da osiguraju bezbednost onima koji su u opasnosti ukidanjem kampa. I Federacija BiH i Republika Srpska, a ne samo dva kantona u Federaciji, Unsko-sanski i Sarajevski kanton, moraju da podele odgovornost u tom pogledu, rekli su.

Približno 900 migranata, izbeglica i azilanata već danima je zaglavljeno na mestu bivšeg šatorskog kampa Lipa, uprkos dostupnosti postojeće infrastrukture i dovoljnih sredstava za smeštaj svih koji su pogođeni trenutnom humanitarnom krizom. Iako o mogućnostima za rešenje trenutno razgovaraju uključene strane, Hađijianni i Sederfelt su naglasili da je potrebna hitna akcija, jer je vreme od suštinske važnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.