U trendu

OEBS: Spektakularno povećanje kršenja primirja u Ukrajini

Posmatrači Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) izjavili su danas da su konstatovali „spektakularno povećanje“ kršenja primirja na istoku Ukrajine gde se proruski separatisti i ukrajinske snage sukobljavaju od 2014. godine.

Primetili su ogromno povećanje oružanih akcija duž linije fronta, naveo je OEBS u saopštenju dodajući da sada ima isto toliko incidenata kao i pre sporazuma potpisanog u julu 2020. da se učvrsti primirje.

OEBS je u četvrtak zabeležio 222 kršenja prekida vatre na liniji fronta u regionu Donjeck koga drže proruski separatisti, medju kojima 135 „eksplozija“, u odnosu na 189 u sredu i 24 u utorak.

U regionu Lugansk, drugom gradu na istoku Ukrajine koji drže proruski separatisti ta organizacija je konstatovala 648 kršenja primirja u četvrtak, od kojih 519 „eksplozija“, u odnosu na 402 u sredu i 129 u utorak.

OEBS je pozvao strane da se strogo drže svih obaveza koje su preuzele, da preduzmu sve potrebne mere za smirivanje tenzija i da odmah rade na deeskalaciji radi dobrobiti nedužnih civila sa dve strane linije fronta koji i dalje pate zbog sukoba, navodi se u saopštenju.

OEBS, organizacija u kojoj su Rusija i SAD članovi, rasporedila je posmatračku misiju u Ukrajini 2014. godine, posle ruskog pripajanja Krima i početka sukoba snaga u Kijevu i proruskih separatista na istoku Ukrajine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar