U trendu

OEBS u Lođu o posledicama i regionalnim izazovima zbog nastavka rata u Ukrajini

LOĐ – Savet ministara Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) završen je danas u poljskom Lođu, a diskusije održane juče i danas bile su usredsređene na posledice i regionalne bezbednosne izazove nastale nastavkom rata Rusije protiv Ukrajine, od povećanog rizika trgovine ljudima, do novih izazova energetske bezbednosti, navodi se u saopštenju OEBS-a.

Osvrćući se na „najizazovniju godinu“, poljski ministar inostranih poslova Rau rekao je da su „očuvanje mira i bezbednosti, dijalog i saradnja, i ljudska dimenzija OEBS-a, kamen temeljac ove organizacije“.

„To su stubovi o kojima se ne može pregovarati“, dodao je on.

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani izjavio je da je ta zemlja, kao naredni predsedavajući OEBS, spremna da preduzme odgovornost, s obzirom da joj je ukazano poverenje da predsedava.

Generalna sekretara OEBS Helga Marija Šmid izjavila je da je rat ove godine doneo brojna razaranja, ali isto tako i da je OEBS činio sve da ublaži izazove koje donosi rat i da podrži one aktere i institucije koji obezbeđuju stabilnost i bezbednost, ne samo u Ukrajini, već i u Moldaviji, Centralnoj Aziji, jugoistočnoj Evropi i mnogo šire“.

Srbiju je na sastanku OEBS predstavljao ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.