U trendu

OHR: Šmit se nije stavio ni na jednu stranu

SARAJEVO – Iz Kancelarije visokog predstavnika u BiH negirali su danas izjavu predsedavajućeg Predsedništva BiH Željka Komšića, da se Kristijan Šmit stavio na jednu stranu.

„Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit nije stao ni na čiju stranu već je govorio o situaciji i opisao različite stavove“, saopšteno je iz OHR za sarajevsku N1 tv.

Iz OHR su podsetili da je Šmit u nedelju učestvovao na Konferenciji Nemačkog atlantskog društva, koja je imala za cilj da upozna učesnike s posebnim karakteristikama političkog i izbornog sistema BiH kako bi se dobila podrška za BiH.

„Visoki predstavnik je zahvalio predsedavajućem Predsedništva Komšiću koji je dao značajan doprinos ovoj konferenciji svojom izjavom putem video linka. Visoki predstavnik je govorio o situaciji i opisao različite stavove, pri čemu je napomenuo da su trenutni razgovori o reformi izbornog zakona teški“, navodi se u saopštenju i dodaje:

„On nije stao ni na čiju stranu, a predložio je da se zajednički radi kako bi se na vreme započeli razgovori o zakonu ili izmenama zakona, pre održavanja izbora 2022. Visoki predstavnik poziva zakonodavna tela u BiH da sprovedu preporuke ODIHR/GRECO -a i Venecijanske komisije i prezentuju paket izbornih reformi koji je u skladu s demokratskim principima i odlukama Evropskog suda za ljudska prava i odlukama Ustavnog suda BiH koje se odnose na izbore“.

Istakli su da svaki zakon treba da poštuje principe Opšteg okvirnog sporazuma za mir.

Komšić je ranije danas posle sastanka sa ambasadorima zemalja EU rekao da je ponovio svoj stav o izjavama Šmita i naveo kako je Vlada Nemačke kazala da ne menja svoju politiku prema BiH ni milimetra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar