U trendu

Oko 20 brodova zaglavljeno duž nemačke reke Rajne

BERLIN – Oko 20 brodova zaglavljeno je duž nemačke reke Rajne, gde je nizak vodostaj već napravio problem, a nakon što je kvar na motoru plovila zatvorio deo plovnog puta, saopštile su danas nadležne nemačke vlasti.

Kako se navodi u saopštenju rečne policije, plovilo sa teretom od 1.660 tona bilo je prinuđeno da baci sidro zbog kvara motora, zatvarajući saobraćaj između gradova Sankt Goara i Obervezela, preneo je Rojters.

Portparol Federalne uprave za vodne puteve i brodarstvo rekao je za britansku agenciju da je saobraćaj nastavljen uz tok od 13 časova po srednjeevropskom vremenu i da bi moglo da prođe još nekoliko sati pre nego što se drugi pravac ponovo oslobodi.

Nadležni su naglasili da uzrok zaglavljenih brodova nije samo zbog smanjenog nivoa vode, koji je u nekim tačkama bio rekordno nizak zbog nedostatka kiše.

Kako su naveli, neki brodovi nisu mogli da isplove zbog niskog vodostaja ili su bili primorani da ograniče svoj teret, kako bi izbegli da se nasuču.

Očekuju se da će se situacija poboljšati u narednim danima jer se za region predviđa kiša.

„Nivoi vode mogli bi da porastu za 50 centimetara ili više do kraja sledeće nedelje“, navode u saopštenju vlasti, a na osnovu prognoze za naredne dve nedelje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar