U trendu

Oko 80 odsto potrošaca u Portoriku bez struje

SAN HUAN – Oko 80 odsto domaćinstava i preduzeća u Portoriku i dalje je bez struje, pošto su se kiše od uragana Fiona povukle, a stanovnici se žale da su problematične električne mreže ostrva i dalje u neredu uprkos milijardama dolara sredstava uloženih za njeno poboljšanje.

Guverner Portorika Pedro Pjerluisi rekao je danas da je šteta od uragana Fiona „razorna“ i „katastrofalna“ u centralnim, južnim i jugoistočnim regionima ostrva, prenosi CNN.

Na osnovu podataka od komunalnih preduzeća, danas je saopšteno da je 1,168 miliona korisnika još uvek bez usluge od ukupno 1,468 miliona potrošača struje.

Provajder električne energije LUMA Enerdži saopštio je da je struju dobilo više od 100.000 potrošaca, a ekipe i dalje rade na obnovi električne mreže.

Fiona je u nedelju udarila na ostrva kao oluja druge kategorije , što je izazvalo prekid rada na celom ostrvu za oko 1,5 miliona potrošaca Portorika.

Kompanija je saopštila da bi potpuna obnova mogla potrajati nekoliko dana.

Uragan Fiona je pogodio Portoriko pet godina nakon što je uragan Marija opustošio ostrvo, odvaljivao je asfalt, odneo glavni most na ostrvu, zatvorio aerodrome, prevrtao automobile i sručio toliku kišu da je vodostaj nekih reka za svega nekoliko časova porastao za šest metara, preneo je Rojters izjave očevidaca.

Nakon što je uragan Marija pogodio ostrvo 2017. godine, bilo je potrebno više od 11 meseci da se u potpunosti obnovi električna mreža.

Pet godina kasnije, Portoriko još uvek radi na obnovi svog elektroenergetskog sistema, a u taj posao uloženo je oko 12 milijardi dolara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar