U trendu

Okončane blokade puteva zbog francuskog predloga

PRILEP – Putni pravac Prilep-Pletvar bio je blokiran od 13.00 do 14.00 šacova, a organizator protesta bila je VMRO-DPMNE, koja je još jednom poručila da je protiv francuskog predloga za rešavanje spora Severne Makedonije sa Bugarskom.

Đorđija Sajkoski, generalni sekretar VMRO-DPMNE, rekao je da je francuski predlog loš i da treba da bude odbačen, prenela je MIA.

On je kazao da će ako bude usvojen u Sobranju VMRO-DPMNE biti protiv izmena Ustava.

Jednočasovnom blokadom puta Strumica-Radoviš građani jugoistočnog regiona Severne Makedonije izrazili su svoje nezadovoljstvo francuskim predlogom za početak pregovora sa Evropskom unijom.

Član VMRO DPMNE Mile Levkov izjavio je da narod traži od premijera Dimitra Kovačevskog da ga sluša i da narod poručuje da ne prihvata takvo ponižavanje.

Francuski predlog za rešavanje spora Severne Makedonije sa Bugarskom sadrži čistu formulaciju makedonskog jezika kao apsolutno čistog i ravnopravnog jezika s ostalim jezicima Evropske unije i bez ikakvih fusnota, objašnjenja i zvezdice.

U predlogu se navldi i da su bilateralna, istorijska pitanja stavljena van pregovaračkog okvira i da će biti zatvorena na bilateralnom nivou na dostojanstven i fer način za obe strane.

U tekst francuskog predloga unete su izmene koje garantuju prava Bugara u Severnoj Makedoniji kroz ustavne promene u toj zemlji i obavezuju Skoplje da održi dobre odnose s Bugarskom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.